11 milyon araç “geldiğiniz yere!”

Volkswagen deyince belki de büyük çoğunluğumuzun aklına kaplumbağa dediğimiz o şirin, ufak arabalar gelir. Ancak Volkswagen bugünlerde hafızalarda soru işaretleri ile dolu bir gündeme sahip.

patates puresi

Tüm dünyaca tanınan Alman otomotiv devi Volkswagen bir skandal ile bilim ve sanayi gündeminde büyük yer kapladı. Denilen o ki dizel motorlu araçlarda yapılan fabrikadan çıkış kontrollerinde, egzoz emisyon testleri hatalı. Olay ABD’de patlak vermiş olsa da tüm Avrupa’ya, ardından dünyaya yayıldı. Almanları mekanikte bir numara bilirdik, diyenlerin aklında çokça soru işareti var.

Peki, nedir bu egzoz emisyonu ve nasıl test edilir? Otomobiller, kullanılan fosil yakıtlar gereği doğaya bir miktar zehirli gaz salınımı yapıyor. Emisyon ölçümü de bu gazları belli bir sınırın altında tutmak için yapılıyor. Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğine kısmen engel olmak ve etkilerinin çevreye zarar vermemesi için minimum değerde bulunması gereken emisyon oranının belirlendiği teste emisyon testi diyoruz. Bu test Avrupa ülkelerinde de uygulanmakta olan vergi sistemlerinde araçların kilometre başına açığa çıkarttıkları karbondioksit değerine (emisyon) ulaşımı sağlıyor ve araç vergileri de bu değere göre belirleniyor.

Volkswagen de bu kaygıdan olsa gerek araçlara yerleştirilen bir yazılım ile aracın karbon emisyonlarını olduğundan düşük değerde göstermekle suçlandı. Hâlbuki otomotiv firmaları genelde sorunlu fren sistemi, vites kutusu aksaklıkları, hava yastığı problemleri ile araç geri çağırılması durumlarına çoktandır alışık. Ancak sektör böylesini ilk kez gördü ve Almanya’nın Wolsfburg kentinde merkezi bulunan dev firmada istifalara kadar gidildi.

Ayrıca 11 milyon kadar üretimi tamamlanan aracın geri çağırılması ile firma büyük bir zarar altına girmiş oldu. Bu araçların 5 milyon adedinin Volkswagen, 2.1 milyon adedinin Audi, 1.2 milyonunun Skoda markaları altında satıldığı, 1.8 milyon adedinin ise hafif ticari araç olduğu belirtildi. Bunu duyuran yeni CEO Matthias Müller’in sözlerine dayanarak yapılan analizler bu geri toplanış maliyetinin şirketin skandal için ayırdığı 6.5 milyar dolardan fazla olabileceğini gösteriyor.

Avrupa’da %12 üzerinde pazar payı bulunan otomotiv devini şimdi ne bekliyor?

Almanya, dizel emisyonları yasalara uygun bir hale getirmesi için Volkswagen’e 7 Ekim’e kadar süre tanıdı. Ancak henüz tam anlamıyla net bir yol haritası belirlenebilmiş değil. Neticede Volkswagen bu skandal ile piyasa değerinin nerede ise üçte birini yitirmiş oldu ve bu küresel anlamda da büyük yankı uyandırdı.

Türkiye bu duruma ne tepki verdi? Çevre Bakanlığı, ABD’nin Volkswagen ile ilgili raporunu ve Türkiye’ye satılan araçlardaki durumu inceleyeceklerini açıkladı. Şimdiye kadar net bir bilgi aktarımı olmasa da Vokswagen’in Türkiye’deki yetkili satıcısı Doğuş Otomotiv konu ile ilgili olarak Volkswagen AG ile temas halinde olduğunu duyurdu. Tam da Türkiye’nin yerli otomobili gündemde yerini kazanmışken ABD’den gelen bu haber herkesi daha dikkatli davranmaya sevk etmiş olmalı.

Bu durum kime yaradı? Japon otomotiv üreticisi Toyota, Volkswagen’i sarsan emisyon skandalının ardından 9 ay sonra küresel satışlarda yeniden lider oldu. Geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamaya göre şirket eylül ayı itibariyle bu yıl 7,49 milyon araç satışı gerçekleştirerek geçen ay yaptığı açıklamayla aynı dönemde 7,43 milyon satış yaptığını belirten Volkswagen’i geride bıraktı. Japonların elektronik, mekanik ve yazılım yeteneğinin gün yüzüne çıkması için bu durumun yaşanması gerekli miydi, orası tartışılır. Das Auto mu, Das Out-o mu?

2. SAYI
HOMOJEN
Okumak İçin Tıklayın!
İndirmek İçin Tıklayın!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 2. SAYI – HOMOJEN

Comments are closed.