LGBTİ Sağlığı Serisi – Trans Cinsiyet Değiştirme Operasyonları (1. Bölüm)

Türkiye’de cinsiyet değiştirme operasyonları konusunda uzman hekim sayısı maalesef çok az. Bu sürece giren trans bireyler hem psikolojik hem de maddi olarak zorluklarla boğuşmak zorunda kalıyorlar.

Hazırlayan: kahpekader

Trans cinsiyet değiştirme operasyonları, bunların yapılış şekilleri, operasyon öncesi ve sonrası geçirilen süreç gibi konularda biraz bilgi vererek, trans bireylerin hastaneye daha hazır gitmelerini sağlayabilmek için böyle bir seri yazmaya karar verdim.

Bu sayıda sizlere genel olarak cinsiyet değiştirme sürecini anlatacağım, önümüzdeki her sayıda da spesifik bir operasyon ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim.

Öncelikle belirtmek istediğim nokta, trans bireyler herhangi bir operasyon geçirmek zorunda değildir.

Kişi isterse onlarca operasyon geçirebilir, isterse sadece genital operasyon geçirebilir, isterse hiç geçirmeyebilir.

Cinsiyet geçiş sürecinde önemli olan tek şey bireyin kendi cinsiyet kimliği ve vücudu ile barışık olmasını sağlamaktır.

Bir trans kadının genital operasyon geçirmemesi ve penisi olması onu “daha az kadın” yapmaz. Bu sadece onun penisi olan bir kadın olduğu anlamına gelir.

Büyük memeleri olan ve onları aldırmayan bir trans erkek, sadece memeleri olan bir erkektir, farklı bir şey değildir.

Kişinin vücudu ile olan ilişkisi sadece kendisini ilgilendirir ve kimsenin başka birinin vücudu ile ilgili dayatma yapmak gibi bir hakkı yoktur.

Lütfen sadece trans olduğunuz için operasyon geçirmek zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Operasyon istememek sizin trans kimliğinizin değerini azaltmaz.

Bu önemli noktayı vurguladıktan sonra, süreci anlatmaya başlayabilirim.

Cinsiyet değiştirme süreci genellikle 3 aşamada yapılıyor.

1) Doğuşta atanan cinsiyetin dominant hormonlarının baskılanması (örneğin, doğuşta erkek olarak atanan bir trans kadın için, testosteronun baskılanması)

2) Kişinin gerçek cinsiyetine göre hormon replasmanının yapılması için (örneğin, bir trans erkek için düzenli aralıklarla testosteron enjeksiyonları yapılması)

3) Kişinin isteğine göre genital (phalloplasty, vaginoplasty…) ve meme (mastectomy, mammoplasty) operasyonları ve bunlara ek olarak ikincil cinsiyet karakteristiklerini değiştiren operasyonlar (çene kemiği, elmacık kemiği, dudak, meme ucu, lazer epilasyon vb)

Ameliyatlara geçmeden önce belirli bir süre hormon terapisi uygulanmaktadır.

Hormon replasman tedavisi psikolojik ve fizyolojik açıdan kişileri çok yorabilir. Vücudun alışkın olmadığı hormonların kandaki yoğunluğu arttıkça, kişi bir nevi yeniden (ve daha şiddetli olarak) ergenliğe giriyor. Hormon dengesi çok hassas ve önemli olduğu için, her kişi için bireysel olarak ayarlanması ve düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Bir uzman kontrolünde olmadan yapılan hormon uygulamalarında yan etkilerin şiddeti çok fazla artabiliyor.

Önümüzdeki sayıda trans kadın ve erkekler için hormon baskılama ve replasman sürecinin nasıl başladığını; nasıl ilerlediğini ve sonuçlarında nelerin bekleneceğini detaylı olarak anlatacağım.

Hem kadın hem erkek trans bireyler için pek çok farklı operasyon türü mevcut. Kişinin ihtiyaçlarına ve isteklerine göre  farklı şekillerde ilerlenebiliyor. Tıp içerisinde bu henüz çok ilerlememiş bir alan ve her gün bu operasyonlarla ilgili yeni ilerlemeler kaydediliyor.

Hormon terapisinden sonraki sayıda ise çeşitli operasyonları, aralarındaki farkları, sonuçlarını ve komplikasyonlarını anlatacağım.

Bu yazı dizisi hepimiz için faydalı olur umarım, sorularınızla bana ulaşmaktan çekinmeyin.

3. SAYI
HOMOJENOkumak İçin Tıklayın!
İndirmek İçin Tıklayın!

1 Comment on LGBTİ Sağlığı Serisi – Trans Cinsiyet Değiştirme Operasyonları (1. Bölüm)

  1. Slm hocam.bedenim erkek ama ruhum kadın.trans olma kararı aldım.nereden başlamalıyım.ilk olarak hangi kuruma gitmeliyim..

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 3. SAYI – HOMOJEN

Comments are closed.