2016’nın ilk 3 ayında gezegenlerin konumları

Dön bak gökyüzüne! 2016’nın ilk 3 ayında gezegenlerin konumları / Dikkat bu bir “astroloji yorumlaması” değildir.

Yeni yıl ve sonrasında gelen umutlu süreçte evrenin bizlere sunduğu güzellikleri kaçırmamak için ufak çaplı bir gökyüzü gözlem rehberi paylaşmak istedim.

Gözle görülebilir gezegenlerin ay içinde bizlere nereden göz kırpacaklarını bilmekte fayda var.

Hazırlayan: astral

Gezegenlerin Konumları – Ocak 2016

Merkür: Yılın başında gökyüzündeki konumu gözlem için uygun olan gezegeni görmek için günbatımından hemen sonra batı ufkuna bakmak yeterli. Ayın ilk haftasından sonra Güneş’e yaklaşacak olan Merkür, ayın son haftası gün doğumundan hemen önce doğu ufkunda Venüs’ün yakınlarında tekrar gözlenebilir olacak.

Venüs: Ay boyunca Satürn ile sabah gökyüzünü paylaşacak olan gezegen çok parlak. Sabahları gün doğumundan önce yaklaşık iki saat süreyle doğuda gözlenebilir olan gezegenin 9 Ocak’ta Satürn ile adeta birbirine değecek kadar yakınlaşması gökyüzü fotoğrafçıları için ilginç olabilir. Ay sonunda Venüs’e Merkür eşlik edecek.

Mars: Ayın başında gece yarısından yaklaşık iki saat sonra doğan ve Başak Takım Yıldızı’nda bulunan gezegen gün doğumuna kadar gökyüzünde. Gökyüzünde doğuya doğru hareketini sürdüren gezegen giderek daha erken doğmaya başlayacak ve ay sonunda Terazi Takım Yıldızı’nda görülmeye başlayacak.

Jüpiter: Yıldan yıla yavaşça takımyıldız değiştiren bu gezegen yıl boyunca Aslan Takım Yıldızı’ndan Başak Takım Yıldızı’na doğru ilerliyor. Ayın başında gece yarısına doğru doğan gezegen gün doğumuna kadar gökyüzünde.

Satürn: Gezegen ayın ilk haftasında gün doğumundan yaklaşık iki saat önce, tüm yılı geçireceği Yılancı Takım Yıldızı’nda doğudan yükseliyor. Satürn, Güneş doğana kadar Venüs’ün yakınında gökyüzünde olacak. Gezegen 9 Ocak’ta sabaha karşı Venüs’le çok yakın konumda olacak. Ayın sonuna doğru üç saat kadar gökyüzünde kalacak.
02 Ocak 2016 – Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.000 km)
02 Ocak 2016 – Dünya Güneş’e en yakın konumunda (147 Milyon km)
03 Ocak 2016 – Ay, Mars ve Spika birbirine yakın görünümde
07 Ocak 2016 – Ay, Venüs, Satürn ve Antares sabah doğu ufkunda yakın görünümde
09 Ocak 2016 – Venüs ve Satürn sabah doğu ufkunda çok yakın görünümde
15 Ocak 2016 – Ay Dünya’ya en yakın konumunda (370.000 km)
20 Ocak 2016 – Ay ve Aldebaran çok yakın görünümde
28 Ocak 2016 – Ay ve Jüpiter yakın görünümde
30 Ocak 2016 – Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.000 km)

Gezegenlerin Konumları – Şubat 2016

Merkür: Gezegen bu ay boyunca Venüs ile birlikte doğu ufkunu paylaşıyor. Ay boyunca gün doğumundan önce doğu ufkunda gözlenebilecek olan gezegenin gözlem süresi ayın sonuna doğru kısalmaya başlıyor.

Venüs: Parlaklığını bu ay da koruyan gezegen yine sabahları gün doğumundan önce doğu ufkunda gözlenebilecek. Ay sonuna doğru gözlenebileceği süre kısalmaya başlayacak ve ufuktan fazla yükselemeyecek olan gezegene ay boyunca Merkür de eşlik ediyor.

Mars: Ayın başında gece yarısından bir saat sonra son dördün evresindeki Ay ile birlikte Terazi Takım Yıldızı’nda doğudan yükselecek olan Mars sabaha kadar gökyüzünde. Ay boyunca giderek artan sürelerle aynı takımyıldızda gözlenebilecek.

Jüpiter: Gecenin büyük bölümünde gözlenebilecek olan gezegen ayın başında günbatımından yaklaşık üç saat sonra doğudan Aslan Takım Yıldızı’yla birlikte yükseliyor. Ay boyunca giderek erken doğmaya başlayan gezegen parlaklığını da yavaş yavaş artırıyor. Gezegen ay sonuna doğru günbatımından yaklaşık bir saat önce doğmuş olacak ve tüm gece gözlenebilecek.

Satürn: Gece yarısından üç saat sonra doğacak olan gezegen gün doğumuna doğru doğu ufkunu Venüs ve Merkür ile paylaşıyor. Ayın son haftasında gözlem süresi daha da uzayan gezegen gecenin ikinci yarısında yaklaşık beş saat gökyüzünde. Gezegenin halkaları da gözlem için uygun konumda.

01 Şubat 2016 – Mars ve Ay yakın görünümde
03 Şubat 2016 – Satürn ve Ay sabaha karşı yakın görünümde
07 Şubat 2016 – Ay, Merkür ve Venüs gün doğumunda doğu ufkunda birbirine yakın görünümde
11 Şubat 2016 – Ay Dünya’ya en yakın konumunda (364.000 km)
16 Şubat 2016 – Ay ve Aldebaran yakın görünümde
24 Şubat 2016 – Ay ve Jüpiter yakın görünümde
27 Şubat 2016 – Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.000 km)
29 Şubat 2016 – Ay ve Mars gece yarısından sonra yakın görünümde

Gezegenlerin Konumları – Mart 2016

Merkür: Geçtiğimiz ayın sonuna doğru gözlem süresi kısalmaya başlayan gezegen bu ay boyunca gökyüzünde konum olarak Güneş’e yakın olacak ve gün doğumundan önce ufuktan fazla yükselemeyeceğinden gözlenmesi çok zor olacak.

Venüs: Ay boyunca ufuktan fazla yükselemeyeceği için gözlenmesi zorlaşacak olan gezegen parlaklığını korusa da ayın ilk yarısı kısa sürelerle gün doğumundan önce doğu ufkunda gözlenebilecek.

Mars: Geçtiğimiz ay olduğu gibi ayın başında yine son dördün evresindeki Ay ile birlikte gece yarısından bir saat sonra doğudan yükselecek olan kızıl gezegen gün doğumuna kadar gökyüzünde. Ayın ilk haftası Akrep Takım Yıldızı’na geçen gezegen tüm ay bu takımyıldızda gözlenebilecek.

Jüpiter: Günbatımından kısa bir süre sonra doğan gezegen parlak bir şekilde gecenin tamamında Aslan Takım Yıldızı’nda gözlenebilecek. Ayın son haftasına doğru Güneş battığında doğudan yükselmiş olacak. Jüpiter teleskopla gözlem için hayli uygun.

Satürn: Geceden geceye gökyüzünde batıya doğru hareketini sürdüren gezegenin gözlem süresi de artıyor. Ayın başlarında gece yarısından bir saat sonra doğan gezegen ayın sonlarına doğru gece yarısında doğudan yükselecek ve gün doğumuna kadar Mars’ın yakınlarında gözlenebilecek.

02 Mart 2016 – Ay, Satürn ve Mars sabaha karşı doğuda yakın görünümde
10 Mart 2016 – Ay Dünya’ya en yakın konumunda (360.000 km)
14 Mart 2016 – Ay ve Aldebaran çok yakın görünümde 20 Mart İlkbahar Ilımı (gece ve gündüz süreleri eşit)
22 Mart 2016 – Ay ve Jüpiter yakın görünümde
25 Mart 2016 – Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.000 km)
28 Mart 2016 – Ay ve Mars gece yarısından sonra yakın görünümde
29 Mart 2016 – Ay, Satürn ve Mars gece yarısından sonra yakın görünümde

3. SAYI
HOMOJENOkumak İçin Tıklayın!
İndirmek İçin Tıklayın!