Gezi: Atina

Tanrıları birbirine düşüren şehir Atina. Bu yazı okuduğunuz gezi yazılarından farklı, sokakta ne hissettiysem, ne yaşadıysam döktüm yazıya. Eksik kalanları öğrenmek için bana yazabilirsiniz.  İyi keyifler.

Hazırlayan: Uğur Ateşli

Milattan Önceki dönemlere dayanan tarih ve yaşanmışlık kokan şehri Atina, Yunanistan’ın 4 milyon nüfuslu kozmopolit başkenti. Bu yazıda kesinlikle çok önemli olduğunu düşündüğüm mitolojik şehir tarihi veya şehrin nasıl kurulduğundan bahsedip sizleri sıkmayacağım. Eğer isterseniz bu bilgilere Wikipedia’dan ulaşabilirsiniz. Ben sizlere sadece sokağın atmosferinden bahsedeceğim. İki günde Atina’da dolu dolu neler yapılabilir ve ben neler yaptım bundan bahsedeceğim.

 

1.Gün

İstanbul’dan Atina’ya birçok firmanın oldukça uygun fiyata uçuşları bulunuyor. Eğer uçak tercih edecekseniz farklı firmalardan fiyat tekliflerini değerlendirebilirsiniz. Eleftherios Venizelos Uluslararası Havalimanı şehrin oldukça dışında bulunmakta. Şehir merkezine gitmek için farklı alternatifler mevcut. Metroyu tercih ederseniz 10 Euroluk bir bilet ile havalimanından şehir merkezindeki istediğiniz durağa 25 dakikada gidebilirsiniz. Merkezi olması açısından Monastiraki veya Syntagma duraklarını tercih edebilirsiniz. Eğer otobüs tercih ederseniz 6 Euroluk bir bilet ile Syntagma meydanına 45 dakikada gidebilirsiniz. Ve elbette taksi ile istediğiniz lokasyona ulaşabilirsiniz, bahsettiğim noktalara taksi ortalama 30 euro falan yazıyor. Ben uçaktan sabah saatlerinde indiğim için otobüs tercih edip etrafı keyifle izleyerek Syntagma meydanına ulaştım. Elimde valiz ile otele check-in yapmama daha 1,5 saat olduğu için hazır gelmişken Syntagma meydanındaki parlamento binasını gezdim. Binanın önündeki askeri nöbet değişimi bir çok turist tarafından ilgi görmekte. Hemen ardından meydanın hemen karşısında dar bir yol ileriye doğru ilerliyor. İsmi Ermou olan bu cadde İstanbul’daki İstiklal Caddesi gibi (bu benzetmeyi yapmazsam çatlarım) birçok mağaza, cafe ve sokak müzisyenleri ile cıvıl cıvıl bir cadde. Otel tercihine gelince booking.com üzerinden birçok alternatife ulaşabilirsiniz. 15 Eurodan başlayan hostellerden, ortalama 40 Eurodan başlayan otelleri değerlendirebilirsiniz. Ben 50 Euroya Best Western my Athens oteli tercih ettim. Tavsiye ederim. Otele check-in yapıp, valizimi bıraktıktan sonra attım kendimi sokaklara. Öncelikle şuna açıklık getireyim eğer siz de benim gibi yürümeyi seven biriyseniz, Atina’yı yürüyerek kolaylıkla gezebilirsiniz. Zaten oldukça merkezi bir yerde konakladığım için tüm şehri yürüyerek gezdim.

Graffiti bu şehirde her sokakta her köşede karşınıza çıkıyor. Adeta açık hava sanat galerisi gibi.

İLK HEDEF AKROPOLİS

İlk gün sabahtan müze ve Akropolis gibi önemli noktaları gezip aradan çıkarmayı hedefledim. Akropolis için biraz tırmanmanız gerekiyor fakat emin olun buna değiyor. Hem manzara açısından hem de heybetli duruşu ile Akropolis ziyaret edilmesi gereken bir nokta. Önemli bir bilgi sabah 8 ile akşam 7 arası açık bulabilirsiniz. Ayrıca tam 12, öğrenci 6 Euro giriş ücreti bulunmakta. Akropolis’ten aşağıya inince hemen yakında bulunan Agora’yı gezmeye gidiyorum. Burası Akropolis’e kıyasla 8 ile 3 saatleri arasında açık. Giriş ücretleri tam 4 öğrenci 2 Euro. Burası önemli ve iyi muhafaza edilmiş bir tapınak. Ben her ne kadar gitmemiş olsam da Akropolis’ten önemli parçaların sergilendiği Akropolis Müzesine gitmenizi tavsiye ederim.

Müze gezerken biraz acıktım ve susadım. Atina oldukça göçmen barındırdığı için farklı dünya mutfaklarından örnekler bulmak mümkün. Güzel bir Yunan sofrası seçeneğini akşam değerlendirmek istediğim için öğlen yemeğinde atıştırmalık bir şey tercih ediyorum.

Dediğim gibi çok sayıda göçmen olduğu için orta doğu mutfağı ve bilhassa ‘falafel’ satan büfeler oldukça popüler. Her köşede benzer büfeleri görebilirsiniz. Ben Falafel House’u tercih ediyorum. Klasik falafel dürüm ve buz gibi bir bira için 4 Euro ödüyorum. Eğer webte Falafel House Atina diye ararsanız, haritadan burayı bulabilirsiniz. Karnım doyduktan sonra Monastiraki meydanına doğru yürüyorum. Burası oldukça kabalık bir meydan. Eski Osmanlı mimarisine ait birkaç yapı görebilirsiniz. Meydandan hemen Athens Flea Markete giden bir yol var. Burası oldukça büyük bir bit pazarı. Kiyafetten antikaya birçok şey bulabilirsiniz. Ben birkaç plak dükkanını gezip hoşuma giden plakları alıyorum. Alışverişimi yaptıktan sonra Monastiraki meydanına geri dönüp buraya çok yakın olan Plaka bölgesinde Akşam yemeği için bir yer seçiyorum. Sholarhio restorantta akşam yemeği için ızgara kalamar, birkaç çeşit meze ile bir kadeh uzo yudumluyorum. Burası hem turistlerin hem de yerli halkın tercih ettiği, 2 katlı cumbalı evlerin çokça olduğu çok güzel bir bölge. Akşamları keyifli müzik dinleyip lezzetli mezeler tadabileceğiniz, gündüzleri ise kahvenizi yudumlayabileceğiniz birçok kafe bulunuyor bu bölgede.

Otele dönüyorum ve gece için biraz dinlenip çıkıyorum tekrar sokaklara.

Atina’da gece hayatı için birçok seçenek var. Tavernalardan, lezzetli kokteyllerin tadına bakabileceğiniz birçok pub ve gece kulübü bulunmakta. Ben aynı gecede 2 mekan ziyaret ettim bunların ikisini de aşağıda yazacağım. Aynı zamanda Lgbti+ sıklıkla tercih ettiği mekanlar hakkında da sizlere bilgi vereceğim.

Memphis Bar: Rock ve alternatif müzik çalan keyifli bir bar.

gazArte: Terasında keyifli dakikalar geçirip, lezzetli kokteylinizi yudumlayabilirsiniz. Eğer şanslı iseniz zaman zaman mekanda sanat etkinlikleri ve konserler düzenlenmekte.

Big bar: Atina’da ki tek ayı gay barı. Müziklerin oldukça keyifli olduğu mekanda sohbet ve dans etmek için tercih edebilirsiniz. Mekan Atina’nın gazi bölgesinde bulunuyor.

Sodade2: Genç gaylerin oldukça tercih ettiği bir kulüp burası. Dans müziği yüksek tempoda seyrettiği mekanı sevebilirsiniz.

Noiz. Atina’daki en popüler lezbiyen kulüp.

Fou: İyi şekilde dizayn edilmiş bir mekan. Dans şovları da aklınızı başınızdan alabilecek kadar seksi.

Bonus * Alexander Sauna: Burası bir gece kulübü değil, gazi bölgesinde bulunan eşcinsel erkekler tarafından oldukça tercih edilen bir sauna. 4 katlı ve her katında farklı alanların bulunduğu oldukça büyük bir mekan. Zaman zaman partilerin de yapıldığı saunada oldukça eğlenebilirsiniz.

Atina’nın bu aralar gece hayatı için en popüler bölgesi gazi bölgesi. İnternetten bu bölge veya başka yerlerde güzel mekanlar araştırabilirsiniz.

 

2.Gün

Gece otele biraz geç dönmüş, biraz da her ne kadar akşamdan kalmış olsam da saat 8 gibi attım kendimi sokaklara. Pazar olduğu için sokaklar bomboş. Pazar ayini için klisenin çanları çalıyor şehirde. Elime frappe aldım ve hedef Kolonaki. Bu benzetmelerden sıkılsam da, İstanbul’un Nişantaşı’sı gibi Kolonaki. Pahalı kafeleri, mağazaları ve sanat galerileri ile güzel bir bölge. Burada biraz gezip bir kafede kruvasan ve kahve içiyorum. Sonra Syntagma meydanın arkasında yer alan milli parka yürüyorum. Yayılıyorum milli parkta ve Pazar gününün tadını çıkartıyorum. Şehrin sesini dinliyorum. Atina İstanbul’a çok benziyor. 2 gün boyunca İstanbul’dan kopmak istesem de kültür ve yaşam tarzı bakımından çok benziyor. Karnım acıktığı için Milli parktan kalkıp bir şeyler yemek için bir yerlere gidiyorum. Yunan mutfağı ile Türk mutfağı birbirine çok benziyor. Hatta aynı desem hata etmiş olmam. Öğle yemeği için tercihimi Kostas’tan yana kılıyorum. Burası çöp şiş tarzı etleri pide arasında bolca patates kızartması ve cacık sosu ile servis eden bir mekan. Çoğunlukla domuz eti ile yapılsa da isterseniz tavuk seçeneği de var. Karnımı doyurduktan sonra otele gidip check-out yapıyorum. Selanik’e yola çıkmak için otobüs terminaline gidiyorum.

İçimde kalanlar Atina’nın Pire limanı bölgesini ve Anafiotika (yunan adalarından fırlamış gibi bembeyaz evlerin olduğu bölge) için vaktimin yetmemiş olması. Eğer siz giderseniz bir gününüzü buraya ayırınız. İçim biraz buruk ayrılıyorum Atina’dan. Çünkü hiç ayrılmak istemiyorum. Kendimi o kadar evimde gibi hissettim ki iki gün boyunca, o kadar özleştim şehirle. Beni tanıyanlar iyi bilir İstanbul’a aşığımdır. İstanbul’dan sonra ilk kez bir şehir beni bu şekilde heyecanlandırdı. Ayrılırken bir söz verdim Atina’ya en kısa sürede görüşmek üzere…

8. SAYI

HOMOJENOku

İndir

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 8. SAYI – HOMOJEN

Comments are closed.