Homojen lezzetler: Kerebiç Tatlısı

İlk sayımızın ilk tarifleri arasında yer alan kerebiç tatlımız, Mersin yöresine özgü bir yerel mutfak ürünüdür. Yapılışı biraz komplike, fakat yenilişi son derece keyiflidir.

Aşağıdaki klasik tarif formatına geçmeden önce hem tarife hazırlık hem de tanıtım için ön bilgi vermenin çok yararlı olacağını düşünüyorum:

Bu tatlı, içli köftenin yapısına benzeyen bir biçimde hazırlanır. Koruyucu bir dış kabuk içerisine saklanmış olan kuruyemiş hazinesidir esas yiyeceğimiz. Başrollerde ceviz olmak üzere, çam fıstığı veya yer fıstığı ayrı ayrı konulabileceği gibi hepsi karıştırılarak da bir lezzet bombası yaratılabilir.

Tatlının hamuru, iç malzemesi ve sosu olmak üzere üç ayrı süreç ve malzeme grubu gereklidir. İrmikten yapılan köfte hamurunda ve iç harcında şeker bulunmaz.

Tatlı sos, köftelerin pişirildiği anda derhal karıştırılıp eklenmesi gereken bir şey değildir. Sos ayrı bir kapta tutulabilir. Tatlı yeneceği zaman, köftelerin üzerine eklenerek tüketilir. Fazla sos konması önerilmez. Klasik ölçü köftenin büyüklüğü kadar veya her bir köftenin üzerine bir çorba kaşığı kadar konması yönündedir. Bununla birlikte sosa gömülmüş ve sosta bekletilmiş köftelerin daha tatlı ve lezzetli olacağından hareketle dilerseniz tüm köfteleri sosun içerisine yatırıp istendiği zaman yiyeceğiniz kadarını çıkartabilirsiniz.

Yapıldıktan hemen sonra tüketilebilecek bir tatlı değildir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra yenmesi önerilir. Ayrıca kesinlikle sos köpüğün üzerine TARÇIN serpiştirilerek servis edilmelidir.

Malzemeler:

Hamur için:

1 kg irmik
4 kaşık katı yağ (margarin veya tereyağı)
1 bardak un
3 tatlı kaşığı kabartma tozu
1,5 tatlı kaşığı mahlep
1-1,5 bardak sıvı yağ
2 bardak ılık su

İç malzeme için:

1,5-2 bardak ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Sos köpük için:

150 gr çöven otu suyu
6,5-7 bardak toz şeker
3,5-4 bardak su

Hazırlanışı: Geniş bir kaba 1 kilo irmik konur. 1 bardak un, 3 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1,5 tatlı kaşığı mahlep ilave edilir. Eritilen 4 kaşık katı yağ, 1 bardak sıvı yağ ile karıştırılıp hamura eklenir. 2 bardak ılık su ile hamur yoğrulup, 10 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır. İçli köfte yapar gibi avuç içinde oyularak açılır. İstenildiği takdirde, bu tür tatlılar için kullanılan ahşap kalıplar da kullanılabilir. (En alttaki fotoğrafta örnek kalıplar görülmektedir.)

Biçimlendirilmiş hamurların içine mutfak robotu veya rondoyla çekilen ceviz ve tarçın karışımından oluşan iç harçtan konur ve kapatılarak şekil verilir. Tepsiye dizilip 200 derecede önceden ısıtılan fırına verilir. Pişme süresi kısa olduğundan takip edilmelidir.

Kaynatılarak hazırlanan çöven otunun suyu bir kaba alınır. 7 bardak şekere 3,5 bardak su ile pişirilen şerbet kepçe ile çok yavaş bir şekilde içine bırakılır. Şerbet bırakılırken mikserle sürekli çırpılması önemlidir. Hiç bırakmamak gerekir. Çırptıkça köpürecektir. Fırından alınan pişmiş köfteler soğumaya bırakılır. Köfteler soğuduktan sonra köpürüp yoğunluk kazanmış olan tatlı sosun içerisine yerleştirilerek servis edilir.

Not: Çöven otu suyunu bulmak kolay değildir. Bu tatlının temel malzemesinin olmaması büyük bir eksikliktir. Fakat sos köpüğü kendiniz hazırlamak yerine bir kerebiç satıcısından ayrıca satın alabilir ya da krem şanti kullanarak da yiyebilirsiniz.

Hazırlayan: horizonmersin
1. Sayı

1. Sayı

Okumak için tıkla

İndirmek için tıkla