Röportaj: Ece Dorsay

Hazırlayan: İlker Bozkurt

Ece merhaba, Nasılsın? Günlerin nasıl geçiyor? Neler yapıyorsun?

Bu ara albüm tanıtımı ve çıkmasının heyecanı var. Ntv Gece Gündüz’e konuk oldum, Halk Radyo bekliyor beni, NTV Radyo Sevin Okyay var yarın. Dün DeliBal’ın galasındaydım, gündüz de Betül Mardin ile tanıştım, kısacası rüya gibi.

Ekşi sözlük ve diğer benzer interaktif sözlükler hakkında düşüncelerin nelerdir? Ayı Sözlük için neler söylemek istersin?

Ekşi sözlükte 2000’li yılların başında yani ilk albüm zamanlarımda epey sert ayrımcılığa uğramıştım, cinsiyetçi ve şekilci söylemler vardı, ben kendimi daha iyi tanımazken ağır gelmişti, iftira yüklüydü sonradan daha makul ve zekice yorumlar eklenmeye başlandı ve şimdi çok daha ilginç, nefret söylemi odaklı olmayan güzel sözlükler türedi tabii bu sevindirici. Feminist sözlük de ilginç. Ayı sözlüğe de daha fazla katılım bekliyoruz, dilerim artar ilgi.

Homojen Dergi hakkında izlenimlerini öğrenebilir miyiz? Bize önerilerin var mı?

Güzel bir yolda gidiyor, sanat ve müziğe daha fazla ağırlık verilebilir. Biraz daha renklendirilebilir dergi.

Yeni çıkan 3. solo albümün “Dünyamın haritası” hakkında bize neler söylemek istersin? Bu albümden bize bahseder misin?

Bu albümde tüm enstrüman ve aranjmanları üstlendim. Çoğu evde kaydedildi sadece vokaller gitarlar Sezen’in bana açtığı stüdyosunda kaydedildi. İlk kez bir cover da var albümde, Vitrin.

Ajda Pekkan ile Sezen Aksu’nun etkisini çok iyi birleştiren bir şarkı olduğuna inandım ve sözler üstüme iyi oturdu. Emek Sineması yıkımında yazılmış İstanbul Ayaklar Altında var. Albümün ortaya çıkış noktalarından. Bu albüm sahiden ilk iki albümle beraber Dünyamın Haritası’nı çiziyor.

Yeni albümünde “Kimlik kartı yok aşkın” gibi homofobiye, cinsiyetçiliğe ve eril düşüncelere meydan okuyan parçaların var mı?

Bu albümde bence Vitrin cover’ımın sözleri epey meydan okuyor şekle şemale bakanlara ve kadınları vitrine indirgeyen düzene. Diğer sözler bu sefer daha içsel yolculuğuma dair oldu. İstanbul Ayaklar Altında şarkım da biraz meydan okuyor bu çarpık şehirleşmeye ve katliama.

“Kırmızı karanlık” isimli parçanın klibinde iki kadının aşkına yer vermiştin. Biliyoruz ki LGBTİ bireyleri ve hak mücadelelerini destekliyorsun. Yeni albüm sonrasında çekeceğin kliplerinde tekrar eşcinsel temasına yer vermeyi düşünüyor musun?

İki kadının zarif bir bağı vardı, doğru. Yine de etiketlendirmekten kaçındığım bir tema klipteki. Güçlü bir bağ, Mevlevi bir sevgi diye adlandırsak daha derin manalar yükleyebiliriz.

O yüzden etiketsel bir tema üzerinden gitmedim. Hissettiklerimi senaryoya döküyorum.

Bir dönem Kaos’a yazdım, çizdim, tek derdim seslerini duyurmaktı ama açıkçası onlar ne kadar kıymetimi bildi, biraz şüpheliyim…

En çok dinlediğin 5 yabancı müzisyen ismi sorsak?

Zor soru. Çok var. Jeff Buckley, The Killers, U2’nun eski şarkıları, Imogean Heap, Massive Attack hala vazgeçilmezlerim. Morrissey’i de ekleyeyim.

En çok dinlediğin 5 yerli müzisyen ismi sorsak?

Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Ayten Alpman, Hayko Cepkin, Bedük.

Hayata dair olarak Ece Dorsay’ın hedeflerinde neler var?

Türkiye’de daha fazla konser ve yeni klipler, singlelar, yeni kitaplar çıkarmak, yurtdışı festivalleri ve İngilizce albüm.

Müzik dışında yazmayı da sevdiğini biliyoruz. İlerleyen dönemde Homojen Dergi’de yazmayı düşünür müsün diye sorsak?

Kim bilir, neden olmasın? Hayat izin verirse.

Türkiye’de eşcinsel evlilikler sence gerçekleşebilecek mi? Sence “ülkemizin eşcinsellik konusuna bakış açısı” gelecek yıllarda nasıl bir ilerleme bekliyor?

Evlilik konusunda, Aşka Özgürlük şahane filmdi, bu hakların ne kadar zor kazanıldığını anlatıyordu Amerika gibi özgür görünen bir ülkede bile. Kuzey ülkeleri bu konularda hep daha ilerde oldular. Ülkemizde kat edilmesi gereken yol daha çokken, gittikçe geriye gidiyor gibiyiz ne yazık ki. İyi ki sanat var…

Samimiyetin ve içtenliğin için çok teşekkürler, başarılar diliyoruz…

3. SAYI
HOMOJENOkumak İçin Tıklayın!
İndirmek İçin Tıklayın!