2017 Yılında Yaşanan LGBTİ+ Olayları ve LGBTİ+ Gelişmeleri

Hazır 2018 yılına yeni girmişken sizlere geride bıraktığımız 2017 yılında yaşanan LGBTİ olaylarını ve LGBTİ adına yaşanan gelişmeleri özetlemek istedik. Umarız 2018 yılı Olumlu gelişmelerin arttığı, olumsuz ve üzücü gelişmelerin son bulduğu bir yıl olur. Şimdi sizi özetimizle baş başa bırakıyoruz.

Hazırlayan: İlker Bozkurt

2015 ve 2016 yıllarında olduğu gibi 2017 yılında da İstanbul Valiliği, “kamu düzeni” ve “toplumun farklı kesimlerinden tepkileri” bahane ederek Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini açıkladı. Onur haftası komitesi #yürüyoruz dedi. 44 kişinin gözaltına alındığı, polis şiddeti, toma, plastik mermi, biber gazı müdahaleleri ile son bulan yürüyüşte gününde gözaltına alınan arkadaşlarımız gece geç saatlerde serbest bırakıldılar.


Ankara Valiliği LGBTİ+ etkinliklerini “genel ahlak” bahanesiyle süresiz yasakladı. Ankara Valiliği, Alman LGBTİ Film Günleri’ni yasaklamasının ardından Ankara’daki “LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri” süresiz olarak yasakladı. Valilik karara gerekçe olarak, “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” sebeplerini gösterdi. Ankara’daki LGBTİ+ dernekleri Valilik yasağı hakkında kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de “Ankara Valiliği’nin LGBTİ etkinliklerine yönelik yasağı bariz bir insan hakları ihlalidir ve derhal geri alınmalıdır” dedi. CHP’li vekillerden Sezgin Tanrıkulu ve Zeynep Altıok ise “Ankara Valiliği Anayasayı ve Evrensel insan haklarını çiğniyor” diyerek konuyu meclise taşıdılar.

Ankara Valiliği’nin LGBTİ etkinliklerini yasaklamasının ardından Beyoğlu Kaymakamlığı da British Council&KuirFest ortaklığıyla yapılacak olan kısa film gösterimini “Anayasal düzene ve genel ahlaka aykırı olabileceği” gerekçesiyle iptal etti. İstanbul’daki üniversitelerden on öğrenci kulüp ve topluluğu ise “Yasaklara Karşı Üniversiteler Arası Onur Haftası” düzenledi.

Ülkemizde LGBTİ+ hareketinin ve bireylerinin iktidar tarafından daha fazla baskı altında tutulmasını amaçlayan girişimleri özellikle son birkaç yılda daha fazla deneyimledik. 2013 ve 14’te Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin içinde en kalabalık Onur Yürüyüşlerine ev sahipliği yapan İstanbul, 2015 ve 2016 yıllarında Ramazan bahane edilerek iktidar tarafından eylemleri hoş görülen çete ve hatta paramiliter olarak anılabilecek örgütler tarafından hedef gösterildi. Bunun üzerine valilik yürüyüşe izin vermeme ve dağıtma kararı almıştı. 2017 Kasımında ise Ankara Valiliği Alman Kültür Merkezi’ndeki LGBTİ Film Festivalini terörizm riskini gerekçe göstererek yasakladı. Daha sonra Valilik kararı süresiz olarak uzattı. Bu gelişme üzerine ODTÜ’lü LGBTİ+ öğrenciler ve arkadaşları bu festivalde gösterilmesi planlanan filmlerden biri olan ‘Romeos (2011)’i kampüste göstermeye karar verdi. LGBTİ+ Dayanışması Alman Elçiliğinden filmin gösterim haklarını elde edebilmek için beklerken, Dayanışmamızın kardeş topluluğu sayılabilecek Nar Kadın Dayanışmasının bir yurt kantininde ‘Pride (2014)’ adlı filmi gösterme girişimi yönetimin yurdun elektriklerini kesmek gibi ODTÜ tarihinde eşine az rastlanan bir tür müdahale ile başarısızlığa uğradı. Öğrencilerin öfkesi ve protestosu ile karşılaşan yurt yönetiminin geri adım atmasıyla film gösterimi yapılabildi. Ancak asıl karmaşa Romeos’un gösterimi sırasında yaşanacaktı. ODTÜ LGBTİ+ Dayanışmasının Romeos filmi gösterim tarihini haber veren afişleri tüm kampüste ifade özgürlüğünü hiçe sayan bir şekilde indirildi. Nihayet, 23 Kasım tarihinde Fizik bölümünde gösterim zamanı gelince, öğrencilerin bir film izlemesine bile tahammül edemeyen Rektörlük, 40 tane özel güvenlik elemanını salonun kapısına yığdı ve elektriği kesti. Yönetim aynı zamanda birer adet polis birliğinin okulunun A1 ve A4 kapılarında hazır beklediğini duyurdu. Dayanışmamız gösterime taşınabilir bir güç kaynağıyla hazırlıklı gelmişti. Bu sayede bir süre daha yapılabilen gösterim, kaynağın tükenmesiyle sona erdi ve gece salondan çıkan öğrencilerin kampüs genelinde protestosuyla son buldu.


 

Babası tarafından eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız’ın İnterpol tarafından aranan ve hiçbir duruşmaya gelmeyen katil babanın 2012 yılında eşinden boşandığı ortaya çıktı. Konunun takipçisi olan Avukat Fırat Söyle “Mahkemenin kendisi zanlı Yahya Yıldız hakkında UYAP üzerinden nüfus kayıt örneğini çıkarmış. 2012’de boşanma davası açıldığı ve 2013 Şubat ayında boşanmanın gerçekleştiği o esnada gözüme çarptı. İnterpol tarafından aranırken boşanma davası açılıyor ve boşanma gerçekleşiyor. Bu durumun incelenmesi gerekir. Mahkeme de bu dosyanın incelenmesi konusunda hemfikir oldu. Dosya buraya getirilecek ve incelenecek” dedi.


 

Rusyalı LGBT aktivistleri, Çeçenistan’da eşcinsel erkeklerin vahşi işkencelerle karşı karşıya olduğunu söyledi. BBC’ye konuşan Natalia Poplevskaya, eşcinsel olan veya eşcinsel olduğu düşünülen kişilerin gözaltına alınarak Grozni’nin 20 kilometre uzağındaki Argun yakınlarında bir gözaltı merkezine götürüldüğünü, kablo ile dayak ve elektrik şoku işkencelerinin yapıldığını belirtti. 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen işkencelerin dünya basınına yansımasının ardından Çeçenistan lideri Kadirov’un sözcüsü Alvi Karimov ise suçlamaları “Ülkemizde var olmayan kişileri gözaltına alıp baskı uygulamamız imkansızdır.” şeklinde yalanladı.  Bu iddialarının hemen ardından yine BBC, Çeçen yetkililerin eşcinsel erkeklerin ailelerine, “Ya oğlunuzu öldürün ya da biz öldürürüz” dediğini öne sürdü. Fransız haber kanalı France24 ise kamptan sağ kurtulanlarla konuştu. Kamptan kaçmayı başaran bir kişi, bir kurbanın kampta işkence gördükten sonra ailesine teslim edildiğini ve ailesi tarafından ormanda öldürüldüğünü anlattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, düzenlenen bir basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “azınlıkların haklarını korumak için yetkisini kullanması gerektiğini” söyledi.


Azerbaycan, Mısır ve Endonezya polisi de Çeçenistan’dan geri kalmadı. Eşcinsel ve transları gözaltına aldı. Gözaltına alınanlara işkence uyguladı. Birkaç gün içinde Azerbaycan’da 100 kişinin gözaltına alındığı bildirilirken Polis, gözaltıların kişilerin cinsel yönelimiyle ilgisi olmadığını iddia ederek gerekçenin “fuhuş faaliyetinde bulunmak” olduğunu savundu. Mısır’da gözaltına alınanlara ise anal muayene işkencesi uygulandı.

4 yaşında cinsiyet geçiş sürecine giren 9 yaşındaki trans çocuk Avery Jackson, National Geographic dergisinin Ocak 2017 sayısı kapağında yer aldı. Türkiye’de Doğuş Grubu’nun yayınladığı dergi, bu sayıya hem isimde hem de kapaktaki görselde sansür uyguladı. National Geographic’in kapak konusu olan Cinsiyet Devrimi (Gender Revolution) sözü, ‘Cinsiyet Mücadelesi’ olarak tercüme edildi. Avery Jackson’a orijinalindekinin aksine kapakta yer verilmedi.


Amerika’daki başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump Ocak 2017’de görevine başladı. Göreve başladıktan bir saat sonra Beyaz Saray’ın internet sitesine girenler LGBT haklarına ilişkin sayfanın silindiğini gördüler. Siteye LGBT yazıp arattıklarında “böyle bir kelime bulunamadı” uyarısıyla karşılaştılar.


Hürriyet, ünlü moda dergisi Vogue’nun cinsiyet ayrımcılığına karşı kapağına taşıdığı trans model Valentina Sampaio’yla ilgili haberinde transfobik bir dil kullandı, “İnanması güç ama doğduğunda erkekti” ifadesine yer verdi. Hürriyet’e buradan yine söylüyoruz ki “Alışacaksınız, buradayız, gitmiyoruz”


LGBTİ aktivisti Bulut Öncü geçirdiği trafik kazasında, İstanbul’da sabah saatlerinde bindiği ticari taksinin kaza yapması sonucu hayatını kaybetti. KaosGL’nin gönüllü muhabirlerinden olan Bulut Öncü, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Nüfus Fonu’nda çalışmıştı. Öncü, Sivil Düşün projesi kapsamında Belçika’dan Uluslararası Danışmanlık Uzmanlığı (ICE) ile olan çalışmalarını sürdürüyordu.


1978 yılında Gökkuşağı bayrağını tasarlayan Gilbert Baker hayatını kaybetti. Baker, bayrağı 1978’de aktivistler tarafından yapılan LGBT topluluğu için bir sembol çağrısına istinaden tasarlamıştı. Bayrağın ilk halinde pembe, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor vardı. Bu renkler sırasıyla; cinsellik, yaşam, iyileşme, güneş ışığı, doğa, sanat, uyum ve ruhu temsil ediyordu.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’ü hedef alan homofobik ve nefret içerikli sözler sarf etti. Soylu’nun Özkök’e yönelik “Amerika’da, Avrupa’da nonoşlarla mı olacaksın, kimlerle birlikte olacaksan onlarla birlikte ol” sözleri HDP Milletvekili Mithat Sancar tarafından meclise taşındı.


İstanbul Film Festivali açılışında konuşan Sir Ian Mckellen’in “Açık bir eşcinsel olarak” ifadesi Türkçe’ye çevrilmedi. Birleşik Krallık’taki LGBTİ hareketinin önde gelen isimlerinden olan, Stonewall üyesi Sir Ian Mckellen’in törende yaptığı konuşmasında“Açık bir eşcinsel olarak / As an open gay man” ifadesinin çevrilmeyişini Murathan Mungan “Büyük bir ayıp” olarak değerlendirirken festival yetkilileri ise “Çevirideki bu aksaklığın konuşma sırasında sahne üzerine ses ulaşmaması nedeniyle yaşandığını, kesinlikle kasıtlı olmadığını belirtmek isteriz.” şeklinde açıklamada bulundu.


16 Nisan’da oylanan anayasa değişikliği için hayır kampanyası yürüten, referandumdaki şaibeleri protesto eden Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’den toplam beş LGBTİ aktivisti farklı gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklandı.


İranlı altı LBT kadın Denizli Valiliği tarafından sınır dışı edilmek istendi. Valiliğin verdiği “sınır dışı kararı” Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu.


Beyaz Saray, Lüksemburg Başbakanı’nın eşi Gauthier Destenay’a Sansür uyguladı. Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde eşlerin yer aldığı aile fotoğrafını facebook hesabından paylaşan Beyaz Saray, açıklama kısmına Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’in eşi Gauthier Destenay’in adını yazmadı. Gelen tepkiler üzerine Beyaz Saray, fotoğraf altındaki bilgiyi güncelledi, Gauthier Destenay’in adını açıklamaya ekledi.


Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, Onur Haftası katılımcılarına yönelik şiddet çağrısı yapması nedeniyle yargılandı. İlk duruşmaya Mican da avukatı da katılmadı. İkinci duruşmaya katılan Mican, nefret dolu açıklamalarına hâkim karşısında da devam etti: “Bunların böyle şeyler yapmalarına devlet müsaade etmemelidir. Burada istenen özgürlük normal bir özgürlük değildir.” dedi. Kürşat Mican’ın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan yargılandığı davada “iyi hal” gerekçesiyle sadece 4 bin lira para cezası aldı.


Büyükada’da bir araya gelen insan hakları savunucuları topluca gözaltına alındı. İnsan hakları aktivistlerinin neden gözaltına alındığına yönelik bir açıklama yapılmadı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ise konuyla ilgili “Müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz” açıklamasını yaptı. 4 aya yakın süre tutuklu kalan sekiz hak savunucusu çıktıkları ilk davada tahliye edildi.


Uşak Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Çağlar Deniz “Gey bara gitti”, “Eşcinselliği yaymaya çalışıyor” şeklindeki dedikodudan öteye geçmeyen iddialarla soruşturma açılarak görevinden ihraç edildi.


İngiltere’den Türkiye’ye gelen iki eşcinsel turist, İzmir Adnan Menderes Havaalanında hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi. Sınır dışı edilen Bilal Sadiq ve Tomasz Pawel Walus, polislere neden sınır dışı edildiklerini sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını, yazılı bir belge istedikleri zaman ise görevlilerin agresifleştiğini söyledi.


Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde güvenlik görevlileri LGBTİ+ Kolektifi’nin standını ve gökkuşağı bayrağını engelledi. Kolektif’ten öğrenciler, fakülte yönetimi ile görüşmelerinde talimatın Rektör Erkan İbiş’ten geldiğini, “üniversitenin LGBTİ+’larla anılmamasının istendiğini” ve “rahatsız olanların şikayeti üzerine” bayrağın yasaklandığını öğrendi.


Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan Muhtarlar Toplantısı’nda, “CHP İlçe Belediyesi Mahalle Komiteleri’nde yapılacak seçimde 5’te bir oranında eşcinsel kotası koyuyor. Allah şaşırtmasın” dedi. Bursa Nilüfer Belediyesi’nden Erdoğan’a yanıt gecikmedi. Belediye tarafından yapılan açıklamada “Demokrasi kültürünü aileden apartmana, apartmandan sokağa, sokaktan mahalleye, mahalleden kente ve tüm ülkeye yaymak amacıyla 2009 yılından bu yana yaşama geçirilen Mahalle Komiteleri, Nilüferliler olarak Türkiye’ye örnek olduğumuz, toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği bir demokrasi platformudur. Nilüfer Belediyesi’nden bağımsız bir yapısı olan, kentin ve doğal olarak mahallelilerin temsil edildiği, ortak akıl ve demokrasinin temeli olan bir oluşumdur. Kimseyi ötekileştirmiyoruz” denildi.


Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakça; “Okulumda kız gibi hoca istemiyorum!” diyerek Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Emre Özyetiş’i Beden Eğitimi fakültesine gönderdi. Özyetiş, Ahmet Ağırakça’nın kendisini çağırıp, “Sen kız mı olmak istiyorsun? Mardin’de olduğunun farkında değil misin? Okulumda erkek olup da kız gibi davranan hoca istemiyorum. Bu ahlâksızlık ve terbiyesizliktir” dediğini anlattı. Konuyu haber yapan Journo’dan Zeynep Yüncüler de rektörün “Bu haberi yaparsanız siz de bedel ödersiniz, dava açarım. Hiç uğraşmayın. Sizin de başınız derde girer.” şeklinde kendisini de tehdit ettiğini bildirdi.


THY, Türkçe altyazıda eşcinselleri ‘sapkın’ ve ‘tuhaf’ yaptı. Türk Hava Yolları’nın uçak içi eğlence sistemi dahilinde yayınladığı yabancı dizi ve filmlerde geçen ‘eşcinsel’ kelimesini, Türkçeye ‘sapkın’ ve ‘tuhaf’ olarak çevirdiği iddia edildi. Dünyanın en çok yolcu taşıyan havayolu firmalarından biri olan THY’nin yaptığı ‘yanlış’ çeviri, Twitter üzerinden yapılan bir paylaşımla ortaya çıktı. Twitter üzerinden Türk Hava Yolları’na seslenen bir kullanıcı, uçaktaki koltuk arkası ekranlarda yayınlanan dizide, ’sapkın ve tuhaf’ kelimelerinin geçtiği sahnelerin fotoğraflarını paylaştı.


Sara Kelly Keenan, 48 yaşındayken interseks olduğunu öğrendi. Kendisinden yıllarca saklanan kimliğini 55 yaşındayken doğum belgesine yazdırarak ABD’de interseks doğum belgeli ilk kişi oldu.


29 yaşındaki Belçikalı dünyaca ünlü top model Hanne Gaby Odiele verdiği bir röportajda interseks olduğunu açıkladı. Odiele “İnterseks olmak büyük bir mesele değildi aslında. Bana yaptıkları yüzünden bu durum bir travmaya dönüştü. Şu an hayatımda tabuları yıkmak benim için çok önemli. Hayatımın tam bu noktasında, bugün ve bu yaşta, bunu konuşabilmek kesinlikle normal olmalı.” şeklinde konuştu.


Açık eşcinsel olan Lukasz Wlodarczyk, Polonya’daki 800 kişilik kasabada 700 oy alarak belediye başkanı seçildi. Lukasz Wlodarczyk’in seçilmesi ülkedeki LGBTİ hakları açısından önemli bir kazanım olarak görülüyor.


Eşcinsel olduğu için hakemlikten ihraç edilen Halil İbrahim Dinçdağ, Merkez Hakem Kurulu (MHK) başkanlığına adaylığını açıkladı. Dinçdağ, çalışma hayatında yaşadığı ayrımcılık sonrası Türkiye Futbol Federasyonu’na açtığı maddi ve manevi tazminat davasını kazanmıştı.


Roma Katolik Kilisesi’nin eşcinsellere yönelik ayrımcı tavır sergilediği ortaya çıktı. Kiliseye göre eşcinsellik ‘günah değil’ ancak eşcinsel aktiviteler ‘günah’ ve eşcinseller ‘yasaklanmış cinsel ilişkilerde’ bulunmamalı. Papa Francis yaptığı basın açıklamasında; kilisenin öğretilerinin eşcinselleri dışlamak yerine saygı duyulmasını emrettiğini ve kilisenin eşcinsellere yönelik tavrı için özür dilemesi gerektiğini söyledi.


LGBTİ aktivisti ve Kırmızı Şemsiye Derneği Başkanı Kemal Ördek’e evinde saldıran üç erkeğin yargılandığı davada Ördek’in kendisine tecavüz ettiğini söylediği sanık, cinsel saldırı suçundan beraat etti. Her üç sanık da yağmaya teşebbüs suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Müzisyen Mabel Matiz, kendisiyle Konya’daki Hz. Mevlâna türbesinin kapısı önünde bir hatıra fotoğrafı çektiren hayranının homofobisine maruz kaldı. Hayranının kendisiyle çektirdiği fotoğrafı “Topsun falan ama birkaç şarkın güzel” ifadesi ile sosyal medyada paylaşmasına cevaben müzisyen Mabel Matiz “Top! tüfek! ibne! dönme! ve benzeri hitap şekilleriyle insanları, beni, yaralayamazsınız” dedi.


Haraç vermediği için 2015 yılında çetelerin saldırısına uğrayan, pittbull cinsi bir köpekle araca kilitlenen ve saldırıda yaralanan trans kadın Zirve Soylu’nun açtığı dava sonuçlandı. Saldırgana 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.


Hayatın her alanında dayatılanlara karşı Seyhan Arman’ın yazıp oynadığı “Küründen Kabare’’ isimli tek kişilik tiyatro oyunu 13 Nisan’da Afife Jale’de yapılan prömiyerle seyirciyle buluştu. Bu tek kişilik oyun bir trans kadının yazıp oynadığı ilk oyun değerini taşıyor.


Yargıtay, Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için babası ve iki amcası tarafından öldürülen Roşin Çiçek davasında katillerine verilen müebbet hapis cezasını onadı. Roşin Çiçek, babası ve amcaları tarafından eşcinsel olduğu için Temmuz 2012’de öldürülmüştü. Babası “yanlışlıkla” vurduğunu iddia etti fakat yapılan otopside bitişik atış yapıldığı tespit edildi. Araç incelemesinde aracın üstünde bir adet mermi çıkış deliği tespit edildi. Sanıklardan Şeyhmus Çiçek’in tabancasını maktulün kafasını da aracın bagaj kapağına dayayıp ateş ettiği kanaatine varıldı. Sanıklar da araç üzerindeki deliği açıklayamadı.


Basketbol dünyasının yıldız oyuncuları Penny Taylor ile Diana Taurasi evlendi. Diana Taurasi düğünle ilgili olarak, “Bu bizim için özeldi. Bunu hiçbir zaman sır olarak saklamadık. Ancak bir konu olmasını istemedik” dedi. Penny Taylor ise, “Güzel bir gün ve bunun olmasını uzun zamandır istiyorduk, halkın bize tepki vermeyeceğini düşünüyorum. Mutluyuz ve onların da bu mutluluğu destekleyeceği kansındayım” sözlerini kullandı. WNBA’in Amerikalı yıldızları bir dönem ülkemizde Fenerbahçe Kadın Basketbol takımında forma giymişlerdi. Kendilerine mutluluklar diliyoruz.


 

İrlanda’da, eski başbakanın istifa etmesiyle iktidardaki Fine Gael Partisi, başkanlığa Leo Varadkar’ın getirildiğini duyurdu. Böylelikle Leo Varadkar İrlanda’nın ilk eşcinsel başbakanı oldu. Yeni lider, İrlanda Meclisi üyeleri, senatörler, milletvekillerinden oluşan seçmen kurulu ile parti üyeleri ve yerel temsilcilerin oylarıyla belirlendi. Varadkar oyların yüzde 60’ını alarak, rakibi İskân Bakanı Simon Coveney’i geride bıraktı. İrlanda bir zamanlar Avrupa’nın en muhafazakâr ülkelerinden biri olarak görülüyordu ve eşcinsellik 1993 yılına kadar suç sayılıyordu.


Ana Brnabic, Sırbistan’ın ilk kadın ve eşcinsel başbakanı olarak göreve başladı. 2016 yılında kurulan hükümette Brnabic’in yer alması, ülkedeki LGBT topluluğu tarafından “tarihi an” olarak nitelendirilmişti. Ana Brnabic’in başbakan olması ise Sırbistan’da yaşayan LGBTİ’ler için oldukça sevindirici bir gelişme olarak tarihe geçti.


Boğaziçi Köprüsü’ndeki Gökkuşağı aydınlatması homofobikleri korkuttu. Boğaziçi Köprüsü’nde, gece ışıklandırması için rengarenk ışıkların seçilmesi üzerine, renklerden korkan homofobikler, ışıkların “LGBTİ+ Propagandası” olduğunu iddia ederek sosyal medya üzerinden tepki gösterdi ve nefretlerini kustular. Gelen tepkilerin ardından İBB yaptığı açıklamada “15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün aydınlatması Karayolları Genel Müdürlüğü yetkisindedir. Konu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşülmüş ve aydınlatmaların rengi değiştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.


Beşiktaş belediyesi, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na destek olmak için binasına gökkuşağı bayrağı astı. Belediye, fotoğrafı, efsanevi rock grubu Queen’in vokali Freddie Mercury’ye selam göndererek “Freddie Mercury’nin askerleriyiz #AramızdaNeVar” şeklinde paylaştı. Belediyenin Twitter ve Facebook hesaplarından yapılan paylaşım, bazı gazetelerin homofobik dille haber yapmasından kısa bir süre sonra kaldırıldı. Paylaşımın silinmesi sonrasında belediyeden açıklama yapılmadı. Sosyal medyada birçok kişi belediyenin bu paylaşımını olumlu karşıladı ve tebriklerde bulundu.


Çorlu’da yaşadığı evde, 19 Mart 2016 gecesi Faruk Tunçbilek tarafından öldürülen trans kadın seks işçisi Aleda’nın davası sonuçlandı. Transfobik cinayette yaşamını yitiren Aleda’nın katiline müebbet hapis cezası verildi.


Efsanevi rock grubu Queen’in solisti Freddie Mercury’nin hayatı ve müzik kariyeri, grubun ünlü şarkısı ‘Bohemian Rhapsody’nin ismiyle film olacağı açıklandı. Mercury’nin yaşadığı evde, Queen’in yaşayan üç üyesinin desteğiyle çekilen filmin Aralık 2018’de gösterime girmesi bekleniyor. Filmde Freddie Mercury’yi Mr. Robot, Hız Tutkusu, Müzede Bir Gece filmleriyle tanınan Mısırlı aktör Rami Malek canlandıracak.


Joyita Mondal Mahi, Hindistan’ın ilk trans hâkimi oldu. Mondal, uzun zamandan beri LGBTİ sorunlarının savunucusu. Fakat Mondal’ın Lok Adalet hâkimi olmasının asıl sebebi, sosyal hizmetler uzmanı olması.


Türkiye’nin ilk kuir olimpiyat oyunları olma özelliğini taşıyan “Queer Olympix” 25-26-27 Ağustos tarihlerinde Heybeliada ve Kalamış’ta gerçekleşti. Queer Olympix’i İstanbul’un çeşitli yerlerindeki halı sahalarda futbol oynayan kadınlar ve LGBTİ+’lardan oluşan Atletik Dildoa oluşumu düzenledi.


İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan adli yıl açılış konuşmasında, “Kadına, çocuğa, LGBTİ bireylere, sığınmacılara, doğaya yönelik ayrımcılığın ve şiddetin sona erdiği bir çalışma dönemi dilerim” dedi. Teşekkür ederiz, umarız öyle olur Aydın Bey.


Yunanistan, transların kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Böylece translar kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek.


Yargıtay, “Eşcinsel içerikli CD ve DVD” bulundurmaya “müstehcenlikten” ceza verilemeyeceğine hükmetti. Yargıtay ilk kararına göre, Boyabat’ta yaşayan H.D.’nin işyerinde başka bir iddia nedeniyle yapılan aramada “eşcinsel veya grup halinde cinsel birleşmelere” ait iki adet DVD bulundu. Ancak yapılan incelemede H.D.’nin bu DVD’leri sattığına ilişkin bir bulguya rastlanmadı. Boyabat Asliye Mahkemesi, sanık H.D.’yi “müstehcenlikten” 1 yıl hapse mahkûm etti. Yargıtay hatasından döndü: “Eşcinsel görüntüler ‘doğal olmayan’ kavramında değerlendirilemez” dedi.


Trans aktivist Niler Albayrak CHP Avcılar İlçe Delegesi seçilerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. CHP Avcılar İlçe Delegesi olarak seçilmesini büyük bir mutlulukla karşıladığını ifade eden Albayrak, “Açık kimlikli bir trans kadınım ve tüm engellere rağmen buradayım” dedi.


Ünlü yazar Elif Şafak biseksüel olarak açıldı. TED Talks’ta konuşan Şafak, “Biseksüelim ama bunu kamusal alanda söyleyecek cesaretim olmadı” dedi. Bu açıklama sonrasında Türkiye’den Şafak’ı destekleyenler ve açıklamasını samimi bulmayanlar ikiye bölündü ve konu uzun süre konuşuldu.


Kosova’da 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü dolayısıyla ülkede ilk kez onur yürüyüşü düzenlendi. Onur yürüyüşüne Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de katıldı. Eşcinsellere karşı ayrımcılığı önlemek için gerçekleştirilen yürüyüş yüksek güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilirken yürüyüşe Eski Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ulrike Lunacek, ABD Büyükelçisi Greg Delawie de destek verdi.


LGBTİ aktivisti, Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Sedef Çakmak, Avrupalı sosyal demokrat ve sosyalist partilerin LGBTİ ağı Rainbow Rose Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Çakmak yeni göreviyle ilgili “Dünyadaki diğer LGBTİ+ oluşumlarıyla dayanışma içerisinde olmak güçlendirici” şeklinde konuştu.


Kanada Başbakanı Justin Trudeau geçmişte yaşanan homofobik eziyetler sebebiyle LGBTİ+’lerden özür diledi. Kanada Başbakanı, 28 Kasım’da Kanada parlamentosunda gerçekleştirdiği konuşmasında LGBTİ+’lerin geçmişte sistemik baskı, görevden atılma, suç ve şiddet uygulama gibi utanç duyulan birçok eyleme maruz bırakıldıkları için özür dilerken gözyaşlarını tutamadı.


Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun, cinsiyet değişikliğine izin verilmesi için “üreme yeteneğinden yoksun olma” şartını düzenleyen hükmünü iptal etti. Nüfus cüzdanını değiştirebilmek için cinsiyet değiştirme ameliyatı olma şartının iptal istemi ise maalesef reddedildi.


Barbaros Şansal 1 Ocak 2017 tarihinde sosyal medya üzerinden paylaştığı video sebebiyle Kıbrıs tarafından sınır dışı edildi. Sosyal medya üzerinden linçe uğrayan Barbaros Şansal İstanbul Atatürk havaalanı aporunda oraya nasıl girdiği belli olmayan bir grup tarafından linç edilmek istendi, saldırıya uğradı. Şansal çıkarıldığı ilk mahkemece tutuklandı ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı. 56 gün süren tutukluluğunun ardından tahliye edilen Şansal, bir süre sonra tutuklu kaldığı dönemde kaleme aldığı “Makam Odası – Linç” isimli kitabını çıkardı.


2017 yılının Eylül ayına kadar olan süre içinde dünyada 325 trans öldürüldü. Yaşam hakkı ellerinden alınan transların 42’si henüz 21 yaş ve altındayken, bunlardan 15’i ise henüz 15 yaşına yeni girmişti. Bu rakamlar kayda geçenler, bir de kayda dahil edilmeyenler var. Transfobiniz batsın!


2017 yılı evlilik eşitliğini kabul eden ülkeler bakımından oldukça olumlu bir yıldı. Tam 9 ülke 2017 yılında evlilik eşitliğine “Evet” dedi. Bu ülkeler Almanya, Malta, Tayvan, Slovenya, Finlandiya, Meksika, Avustralya, Avusturya ve Filipinler’di. Böylelikle Dünya üzerinde Evlilik eşitliğini kabul eden ülke sayısı 31’e yükseldi.


2011 yılında yayınına başlayan Türkiye’nin en popüler LGBTİ sözlüğü Ayı Sözlük 6. yayın yılını web yazılımını yenileyerek kutladı. Ayılarock video portalı ise LGBTİ teması içeren dizi, klip, belgesel ve film önerilerinde bulunmaya devam etti. 2015 yılında yayın hayatına başlayan Türkiye’nin en geniş içeriğine sahip olan LGBTİ Kültür, Sanat ve Yaşam Dergisi olan Homojen Dergi ise 2017 yılında çıkardığı 3 yeni sayı ile yoluna sağlam adımlarla devam etti. Bu yazımızdaki tüm haberlerin detaylarını da yine Ayı Sözlük ekibi tarafından oluşturulan ASDİ web sitesinden inceleyebilirsiniz.

10. SAYI

HOMOJENOku

İndir