Röportaj: Efza

Devrik cümleleri ve metaforları ile yazdığı sözleriyle; alt sound kısmına çarpıcı bir hareketle kendi kalp ritmini ekleyerek zenginleştirmesi ile dikkatleri üzerine çeken, şimdiye kadar iki adet single şarkısını dijital platformda yayınlayan, güzelliği ve müthiş sesi ile azmin ve hayallerin peşinden koşmanın örnek temsilcisi Efza ile tanıştırmak istedik sizi.

Efza 1994 doğumlu ve Terazi burcunun sanatsal kişiliğini doğumundan itibaren taşıyor aslında. Daha Lise sıralarında müziğe olan sevgisini ve kendisi için nasıl vazgeçilmez olduğunun keşfini anlatırken gözlerindeki parıldamayı görebiliyorsunuz.

Konservatuvar eğitimini tamamladıktan sonra hem kendi yazdığı söz ve müzikleri geliştirmek hem de teknik boyutta daha da profesyonelleşmek için Müzik Prodiksiyon alanında eğitim almaya devam ediyor Efza. Ayrıca, vokal koçluğu yaparak hevesli seslere de destek veriyor.

Projeleri, yakında yayınlanması için uğraş verdiği üçüncü single parçası, eğitimi derken yoğun programında bir kahve buluşmasında gerçekleştirebildik röportajımızı. Hem biraz hasret giderdik hem de daha yakından tanımak için biraz sorular sorduk. Bakalım neler demiş Efza bizlere.

Biraz seni tanıyabilir miyiz? Kimdir Efza? Ne yer? ne içer?

Merhaba. Efza kimdir? Şarkı söylemeden yaşayabileceğime inanmıyorum, kendi içinde enteresan bir dünya yaratmış, kesinlikle kahve ve ayakkabı bağımlısı olan, yazı yazmaktan, empati kurmaktan, şiir okumaktan, her fırsatta müzik yapmaktan, – biraz tuhaf ama – psikoloji alanında tez okumaktan keyif alan biriyim.

Peki şarkı söylemeye nasıl karar verdin?

Aslında başka bir şey deneyimlemedim. Çünkü çocukluğumu hatırladığımda da içimde buna dair ipuçları vardı. 16 yaşında ilk şarkımı yazdığımda da tamam bu dedim ve şarkı söylemekten başka bir şey yapmak hiç istemedim.

İlk şarkın yayınlanan şarkıların arasında mı peki? Ya da yayınlamak istiyor musun?

Hayır onu henüz yayınlamadım. Ama ilk yazdığım şarkı da planlarıma dahil.

Söz ve müzik sana ait bunu biliyoruz peki başka birinden sözler almak istiyor musun?

Kesinlikle kendime ait sözleri kullanmak istiyorum. Yazabildiğim sürece…

Peki sözler ve müzik tarzın hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

Sözler genelde empati diyelim. Kuralsızlığı ve ucu açık cümleleri seviyorum… Hepsinin bir hikayesi var haliyle. Müzik tarzına gelince değişikliği ve yenilikçiliği seviyorum. Bu iki parçanın konusu reenkarne olduğu için özellikle tarzının geçmişten gelmesine önem verdik. Elektronik müziği ögeleri sevmemle birlikte trip-hop bunun için bir aracı oldu. Zaten trip-hop geçmişten beslenen bir müzik türü. Mesela ilk parçada geçmişe giden çok insan oldu. İkinci parçada ise daha yenilikçi davranıp biraz R&B ritimleri kullandık. Kendini daha çok elektroniğe çeken bir parça oldu…

“Hüzün Kokar bu şarkı” İlk single parçan ve klibini de yayınladın, keyifle izledik. Biraz klibinden bahseder misin peki bize. İstediğin gibi mi oldu? Neler yaşandı?

İçime sindi aslında. Başımıza aksilikler geldiği için klibin ikinci yarısını geriye sardık. Kamera suya düştü ve elimizde görüntü kalmadı. Aslında reenkarneye de bir gönderme oldu istemeden. Sadece korktuğum şey parça çok uzun ve hep benim olmam nasıl olurdu sorusuydu, ama içinde aslında derin bir hikaye barındırdığı ve ilk işim olduğu için anlamı büyük…

Peki ikinci parçan “Isınsın biraz” için klip olacak mı?

Yakın zamanda “Isınsın Biraz” bir klip düşüncemiz var. Reenkarnasyondan spesifik bir şekilde bahsetmeyeceğiz ama doğa temalı bir klip olacak ve yine basit tutmak istiyorum.

Peki biraz da bizden bahsedelim. Homojen Dergi’yi daha önce duymuş muydun?

Homojen Dergi’yi senin sayende biliyorum 🙂 LGBTİ+ dergisi olduğunu öğrendim.

Güncel birkaç soru sormak istiyorum sana LGBTİ+ hakkında. Eğer cevaplamak istersen. Bazı firmalarda Trans bireylerin çalışmaya başladığını gözlemliyoruz. Sen de farketmişsindir belki. Ne düşünüyorsun bu konuda?

Evet farkettim ve çok mutlu oldum. Kesinlikle destekliyorum. Umarım daha sıklaşmaya başlar. Rahatsız etmiyor beni. Kimseyi de rahatsız etmemeli.

Peki LGBTİ+ bireylerin hayatına yapılan müdahaleler hakkında ne düşünüyorsun? Ve sessiz kalınması insanlar tarafından? Arkadaşlıklarını bitirenler, cinayetler, dışlanmalar gibi.

Sevgi, saygı ve özgür kafaların bunları çözebileceğine inanıyorum. Dediğim gibi bence saygıyla, kabullenmeyle ve kimsenin kimseye zarar vermeden istediğini yapabildiği, içinde iyilik ve sevgi barındıran herşey kabul edilmeli. Mesela “hüzün kokmasın” “ısınsın biraz”! 🙂

Üçüncü single var mı peki ya da albüm? Sonrasında konser gibi planlar.

Çok gecikmeden üçüncü ve dördüncü parça gelecek. Zaten yeni olan parçalar ilk iki parçanın devamı niteliğinde olacak. Sonra maxi single düşünüyorum. Konser için.. Ayy bilmiyorum ki ? heyecanlandım şu an.

LGBTİ+ mekanlarından teklif gelse mesela sahne almaya nasıl bakarsın peki?

Tabii ki gelmek isterim. Hatta çok sevinirim bile.

Teşekkür ederiz Efza bize vakit ayırdığın için. Merakla bekliyoruz yeni parçalarını.

Ben teşekkür ederim, sevgiler.

Röportaj: Ümit Gül

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 14. SAYI – HOMOJEN

Comments are closed.