Nisan ayında Ayı Sözlük’te neler konuşuldu?

Hepimizin bildiği üzere Ayı Sözlük, LGBTİ bireylerin çoğunlukta olduğu bir interaktif sözlük. Diğer sözlüklerden farkımız burada cinsiyetçiliğe, nefret söylemlerine, transfobiye ve homofobiye yer vermememiz. Sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde yönelimlerimizden dolayı ötekileştirilmeye maruz kalıyoruz. Sokakta, işte, evde, okulda vb. birçok yerde. Bizim bir amacımız da heteroseksüeller gibi LGBTİ bireylerin de var olduğunu, onların da kendilerine ait düşünceleri, hayatları, hedefleri olduğunu göstermek ve özgürlük hakkını savunmak, bunu yaşatmak.

Sözlükte çoğu zaman eşcinsel bireyler kendilerinden, hayatlarından ve sorunlarından bahsediyorlar. Bu diğer sözlüklere göre biraz daha fazla. Sebebi de içimizi dökmeye daha çok ihtiyacımız var. Sonuç olarak Ayı Sözlük yazarları kendi dış dünyasında paylaşamadığı birçok konuyu burada özgürce, rahatça yazabiliyor.

Nisan ayında en çok dikkat çeken başlıklardan örnekler verecek olursak bu doğrultuda “İlk eşcinsel deneyim“, “En yakın arkadaşına gay olduğunu söylemek” gibi başlıklar örnek gösterilebilir. Bu başlıklarda yazarlar tecrübe ve deneyimlerini paylaşıyor, kimi zaman birbirlerine sorular soruyor, kimi zaman da dertleşiyorlar. Özellikle sözlükte paylaşılan ilk eşcinsel deneyimler genç lgbti bireylere de ışık tutuyor. Google analytics verilerindeki aranan kelimeler analizinde de bunu görmek mümkün. Aileye ve yakın arkadaşlara yöneliminizi itiraf etme konusunda sürekli sorgularız kendimizi, bazen de hep söylemeye ramak kalmışken kendimizi yine zincire vururuz, frenleriz. Açılmak için kendimizi beklemeye alırız. Sözlükte benzer bir anket de var, “Ailenize eşcinsel olduğunuzu söylediniz mi?” sorusuna yazarların %65’i hayır cevabını verirken, %35’i evet cevabını vermiş. Bu anket sonucu aslında ülkemizde bir ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. En azından yeni nesiller için bu ilerlemeyi görmek mümkün. Eminim ki sözlük sayesinde birçok insan yarınları için umutlanıyor, yalnız ve yanlış olmadıklarını paylaştıkça görüyor, öğreniyor. Farklı düşünceler bir araya geliyor, zaten hepimiz gökkuşağının farklı renkleri değil miyiz?

Sözlüğümüzün gündemine yansıyan bir başlıkta “Kişinin eşcinsel olup olmadığını anlama yolları” Birinden hoşlanmak, tanışmayı istemek gibi evrelerde bir sıkıntımız da karşımızdaki kişinin eşcinsel olup olmadığını kestirememek. Sonuç olarak yönelimleri dış görünüşe göre anlamak zor ve açıldığımızda yine bir homofobiyle karşı karşıya kalmamız an meselesi hâline geliyor.

Örneğin bir kafede oturuyor ya da otobüs bekliyorsunuz. Çevrenizdeki herhangi birinin size baktığını fark ediyorsunuz. İnsan ister istemez soruyor kendine “Acaba o da eşcinsel mi, birine mi benzetti?” gibi. Aklınızdan geçen milyonlarca bu tür soru. Sohbet kurulduğundaysa eşcinsel olup olmadığını ya da hoşlanıp hoşlanmadığını bir şekilde hissedebiliyorsunuz.

Bizlerden bahsetmişken sormalıyız bir de ne kadarız diye değil mi? Maalesef hâlâ nedendir bilemediğimiz bir şey de “Sözlükte kadın yazar oranının az olması”. Yazmıyorlardı, pek göremiyorduk onları. Neyse ki zamanla bu sayı “Lezce.com’dan gelen kadınlar”la da birlikte artmaya başladı ve yazmaya da başladılar. Analytics verilerine baktığımızda Ayı Sözlük okuyucularının %45’i kadın olmasına rağmen pek yazmadıklarını, daha çok okuduklarını görüyoruz. Hatta bununla ilgili birçok web sitesinde kadınların yazmasını nasıl sağlarız şeklinde çalışmalar yapıldığını biliyorum.

Sözlükte şişman erkeklerin müzdarip olduğu bir konu da gündemdeydi nisan ayında. “göbek büyüdükçe penisin küçülmesi” başlığında “Penis boyu madem önemli o göbeği fazla büyütmeyin.” mesajları verilmiş, göbekseverler buna karşı çıkıp “göbeklere özgürlük” diyerek tatlı bir atışmaya girmişlerdi.

Nisan ayında “Ayı Sözlük’te düzenlenen anketler” de verilere göre dikkat çeken konulardandı. Bu anketlerden size bir özet geçelim. Anketler, LGBTİ bireyler 2015 genel seçimlerinde hangi partiye oy verecekler? En samimi ve çalışkan LGBTİ derneği sizce hangisi? Ailenize eşcinsel olduğunuzu söylediniz mi? LGBTİ olduğunuzu ne zaman kabullendiniz? LGBTİ bireylerin dini görüş ve inançları hangileri? 7 Haziran’dan sonra hangi parti koalisyonu olasıdır? Önümüzdeki 5 yıl içinde anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadeleri yer bulur mu? Sorularını içeriyor. Sonuçları gözlemlemek için sözlüğü ziyaret etmek yeterli.

Sözlükte her dönem ziyaretçi çeken bir başlık da “eşcinsel temalı filmler” başlığı. Sözlükte bu temayı içeren filmlerden güzel bir arşiv oluşmuş durumda.

Son olarak;

LGBTİ cinayetleri, LGBTİ bireylerin saldırıya uğramaları, LGBTİ intiharları, hatırlamak ve üzülmek istemediğimiz bi bitsin artık dediğimiz konuların başında geliyorlar.

Her yıl, her ay, her gün belki de tam şuanda birileri öldürülüyor, şiddete maruz kalıyor veya intihar ediyor. Belki de tam şu anda birisi hayatına son vermek için düşünceler içinde! Ötekileştirilmekten, imkanlarının elinden alınmasından, dışlanmaktan, reddedilmekten, homofobiden, transfobiden, o nefret dolu bakışlardan, en sevdiklerinin seni kabul etmemelerinden sebep…

27 Nisan günü sözlükteki “Trans erkek Onur Kayır‘ın intihar etmesi” başlığıyla sarsıldık. İntihar dememiz doğru değil aslında, bu bir cinayet! Katili insanlar, katili toplum, katili devlet…

Sürekli ölüyoruz, sürekli öldürülüyoruz. Bir katil, bir tecavüzcü, bir hırsız bile bizlerden nefret ettikleri kadar nefret uyandırmıyor birçoğu için hâlâ. Homofobiniz batsın. Eşitlik istiyoruz sadece, insani olan haklarımızı istiyoruz, barınma hakkımızı, çalışma hakkımızı istiyoruz, zorunlu seks işçiliği yapmak istemiyoruz, hissettiğimiz bedende özgürce yaşayabilmek, özgürce aşık olabilmek ve özgürce, baskısız, şiddetsiz bir yaşam sürebilmek istiyoruz. Başka bir şey değil.

Nisan ayından özetimiz bu kadar, yeniden buluşmak üzere.

Hazırlayanlar: dark bear – utopya
1. Sayı

1. Sayı

Okumak için tıkla

İndirmek için tıkla