Giovanni’nin Odası

Amerikalı yazar James Baldwin’in 1956 yılında kaleme aldığı “Giovanni’nin Odası”.  Roman 2006 yılında Yapı Kredi Yayınlarından ülkemizde de okuyucuyla buluştu. Romana geçmeden önce bir dönem İstanbul’da da yaşamış olan Baldwin’den bahsetmek yerinde olacaktır. 1924 yılında New York’da doğan Baldwin liseden mezun olduktan sonra para kazanmak için bazı işlerde çalışmaya başladı. Bir yandan da yazıyordu. İlk zamanlar kitap tanıtım yazıları ve denemeleri yayımlandı. İlk romanı 1953 yılında (Git Onu Dağda Anlat) yayımlandı. Arkasından birçok roman kaleme aldı ve yazdığı romanlarla birçok edebiyat ödülüne layık görüldü. Bu başarısının ardında yatan ise cinsellik ve kimlik sorunu gibi konuları işleyen, insan hakları ve ırkçılığa karşı olan duruşunu başarıyla iç içe geçirebilmesiydi romanlarında. Oyun ve çocuk kitapları da yazan Baldwin 1987’de Fransa’da mide kanserinden hayatını kaybetti. 1960-1984 yılları arasında sıkça ülkemizde bulunan ve bu dönemde yazdığı romanları İstanbul’da kaleme alan yazar Türkiye’de Gülriz Sururi ve Engin Cezzar ile birlikte “Düşenin Dostu” isimli bir tiyatro oyununu sahneye koydu.

“Giovanni’nin Odası” yazıldığı dönem itibariyle fazlasıyla cesur bir girişimdi. Özellikle Amerikalı siyahi bir eşcinselin beyaz eşcinsellerin dünyası üzerine kurgulanmış bir roman yazması tepki çekmişti. Roman toplumsal değer yargılarının baskın çıkması sonucu sevdiği adamı terk edip “evli” bir adam olarak güvenli bir hayat sürmeyi seçen ve tüm bunlar yaşanırken üçüne de trajik sonlar yaşatan olayların üzerine kurulu. Eşcinsel edebiyatı için önemli köşe taşlarından biri sayılan bu romanı okumamış olmak gerçekten bir kayıp diyebilirim.

“…Anımsamak için güce gerek var, unutmak içinse çok farklı bir güce; her ikisini birden başarabilmek içinse kahraman olmak gerek: anımsamayı seçenler acıyı, içtenliklerinin hiç aralıksız ayaklar altında ezildiğini görmenin acısıyla çılgına dönmeyi göze almalı. Unutma yolunu seçenleriyse bekleyense bir başka çılgınlık tutkusu; acıyı tanımamanın, içtenlikten uzak kalmanın getirdiği çılgınlık. İnsanlar çoğunlukla ya anılarına bağlı çılgınlar ya da her şeyi unutmaya çalışan çılgınlar oluyor. Gerçek kahramanların bu dünyadaki sayısıysa çok küçük…” James BALDWIN – Giovanni’nin Odası

Keyifli okumalar.

Hazırlayan: Yıldırım Şimşek

11. SAYI

HOMOJENOku

İndir