Kutluğ Ataman – Peruk Takan Kadınlar

İlk baskısı 2001 yılında yayımlanan Peruk Takan Kadınlar Kutluğ Ataman tarafından belgesel şeklinde sinemaya da aktarılan enstalasyon bir yapıttır. Her biri yaklaşık 1 saat süren, 4 adet videonun birleştirilmesiyle sinemaya aktarılan film 4 kadının kimlik bunalımına sürüklenme ve kimlik değiştirme çabalarını anlatmaktadır. Kitap da bunların yazıya dökülmüş halidir.

futurelavirs

Videosunda 4 kadından bazılarının suratına yer verilmediği gibi kitapta da 4 kadından bazılarının gerçek isimleri kullanılmamış ya da müstear isimle yer almışlardır. Kitap ilerledikçe 4 kadınla yapılan röportaj tadındaki söyleşi iyice ortaya çıkmaktadır. Ancak kitabı videodan ayıran en önemli fark kanımca anlatım bozuklukları. Sanırım Ataman, akışın bozulmaması için bazı cümleleri hiç değiştirmeden ve düzenlemeden kitaba koymuş. Anlatım bozuklukları ve yazım yanlışları bu bakımdan dikkat çekici. Ancak her şeye rağmen kitap şimdiye kadar okuduğum en sürükleyici kitaplardan biri.

İçindekiler:
Sunuş
Hostes Leyla
Nevval Sevindi
Türbanlı Öğrenci
Demet Demir
Kutluğ Ataman ile Görüşme
Erden Kosova Hakikati Yanlış Yorumlama Hakkı, Vasıf Kortun

Sunuş:
Sunumda “peruk takmak ve Türkiye’de peruk takan 4 kadın” üzerinden bunun sebepleri üzerine özgün yazar düşüncelerine yer verilmiş. Akla ilk gelen bariz bir zorlama ve müeyyide formundan kaçış saikleri. Bu anlamda kitapta sadece zevk olsun diye peruk takan bir karakter aramak hayli güç.

Hostes Leyla:
70 ve 80’lerde anarşist, solcu, ateist gibi çokça söz edilen dini ve siyasi kavramlardan biri olan düşünce yapısı Leyla üzerinden ele alınmaktadır. Düşüncenin kendisi gibi olmayanı çoğu zaman hapse tıktığı 70’ler Türkiye’sinde, 71 muhtırası sonrası polisten gizlenmek zorunda kalan Leyla solcu kimliğini gizlemek için peruk takar. Yıllarca polisten bu şekilde kaçan ve kendince aklanmak için perukla saklanma yolunu seçen Leyla, aslında devlet baskısının insan hayatını nasıl yok ettiğini anlatmaktadır.

Nevval Sevindi:
Kitapta yer alan gerçek bir karakter olup bilindiği üzere gazeteci ve yazardır. Kanser tedavisine başlayan ve kemoterapi sonrası saçları dökülen Sevindi, kendince çözüm yolunu perukta arar. Giderek psikolojisi bozulan ve günden güne kadın olmaktan şeklen uzaklaştığını düşünen Sevindi diğer 3 karakterin aksine nispeten estetik kaygılarla peruk takan tek karakterdir.

Türbanlı Öğrenci:
Üniversite eğitimine devam edebilmek için saçlarını perukla kapatan ve kimliği kitapta gizli tutulan öğrencidir. Günümüz eğitim koşulları irdelendiğinde pratik olarak artık önemi kalmayan türbanla okula girme yasağı kitabın kendi dönemi için önemli olgulardan biridir.

Demet Demir:
Transseksüel karakterdir. LGBTİ birey olarak kitapta dikkat çeken en çarpıcı karakterdir. Kitabı genel anlamda başarısız bulanlar bile Demir’in anlatıldığı kısmı oldukça gerçekçi ve dikkat çekici bulmuştur. Hem trans birey hem de sosyalist olan Demir, kafası basan ancak sürekli engellemeler karşısında hayatta umduğunu bulamayan bir karakterdir. Değişik değişik peruklar takarken girdiği ruh hallerini ve Türkiye’de LGBTİ birey olmanın zorluklarını çok eğlenceli şekilde anlatır.

Kutluğ Ataman ile Görüşme:
Filmlerinde yer yer karmaşık ilişkileri anlatan ve subjektif öngörüsü dikkat çeken ancak hükümet yanlısı olduğunu açıkladıktan sonra tamamen bunun dışında filmler çekmeye başlayan Ataman, kitapta tamamen objektif bir bakış açısı sunar. Karakterler kendi hikâyelerini anlatır, yazar kalanını okuyucunun yorumuna sunar. Yazarın empoze etmeye çalıştığı belli bir peruk takma algısı yok gibidir hatta.

Kitap, dünyada en sıra dışı işler yapan ancak son dönemde popülist işler yaparak bu sıra dışılığını rafa kaldıran Ataman’ın enteresan işlerinden biridir.

2. SAYI
HOMOJEN
Okumak İçin Tıklayın!
İndirmek İçin Tıklayın!