LGBTİ birey olmanız sıfatıyla saldırıya uğramanız halinde nasıl bir hukuki süreç izlemelisiniz

Sırf eşcinsel olmanız nedeniyle size karşı münferit ya da toplu suçlar işlenmesi mümkün. En basitinden günümüzde eve aldığı kişi tarafından soyulan ve ya da fiziksel saldırıya uğrayan yığınla LGBTİ birey var. Üstelik çoğu ölüyor ya da sakat kalıyor. Bununla mücadelenin en iyi yolu öncelikle önlemek, tanınmadığınız kişilerle münasebeti en aza indirgemektir.

Peki, böyle bir saldırı halinde neler yapılmalı, özellikle eşcinsel olma durumunuz gizli ise ifşa olmadan nasıl bir yol izlenilmeli? Şikâyette bulunmadığınız sürece kimse durumdan haberdar olmadığından saldırganın yaptığı yanına kâr kalacak ya da muhtemelen başka canlar yakacak. Gerek soruşturma(savcılık) gerekse kovuşturma(mahkeme) anlamında bu olguyu inceleyelim:

1)  Olay vuku bulur bulmaz hemen karakola giderek şikâyette bulunun ve tutanak tutturun. Olayı anlatın ve anlattığınız şekilde tutanağa geçmediği müddetçe tutanağı imzalamayın. Bu bakımdan suç failinin adının ve soyadının, TC numarasının en azından kullandığı telefon numarasının elinizde olması mühim.

Size saldıran kişiye dair bu veriler olmadan şikâyette bulunursanız muhtemelen dosyanız hakkında ya takipsizlik kararı verilecek ya da sürüncemede kalacaktır.

Karakola gitmeye çekinmeyin, karakolların LGBTİ bireylere tutumu maalesef malum olsa da gerek tutulacak polis tutanağı gerekse buradan yönlendirme ile hastaneden alacağınız darp ya da şiddet raporu önemli deliller olacak. Açılacak kamu davası bu polis tutanağı ve hastane raporu üzerine inşa edilerek devam edecektir.

2) Karakola gitmeye çekiniyorsanız http://www.spod.org.tr/ kanalı ile spod avukatlarından da danışma ve yardım alabilirsiniz. Soruşturma süresince savcılık kanalı ile yapılacak tebligatların aileniz tarafından öğrenilmesini istemiyorsanız kesinlikle avukatla bu işleri hâlledin ki tebligatlar doğrudan avukata gitsin.

3) Dava açılırsa ne olacak? Size saldıran şüpheli hakkında kovuşturma aşamasına geçilerek kamu davası açılması durumunda haklarınızı bilmek ve korumak adına Baro’dan ücretsiz avukat talep etme hakkınız var ve avukatın dosyanızı reddetme hakkı da yok. Üstelik avukat sizi iyi temsil etmezse avukatı şikâyet dahi edebilirsiniz. Tavsiyem Baro”dan ücretsiz avukat talep ederek onla dosyayı takip ettirmeniz ve sanıkla fazla yüz yüze gelmemeniz.

*   Ücretsiz avukat uygulaması sadece sanıklar için geçerli olsa da CMK 234. Mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır;

b) Kovuşturma evresinde:

5) (Değişik altbent: 24/07/2008-5793 S.K./40.mad) Vekili bulunmaması hâlinde, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme,
hakkı var demektedir.

Yasal Düzenleme:

MAĞDUR İLE ŞİKÂYETÇİNİN HAKLARI

CMK Madde 234 – (1) Mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır:

  1. a) Soruşturma evresinde:
  2. Delillerin toplanmasını isteme,
  3. Soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla Cumhuriyet savcısından belge örneği isteme,
  4. (Değişik altbent: 24/07/2008-5793 S.K./40.mad) Vekili bulunmaması hâlinde, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme,
  5. 153’üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve el konan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme,
  6. Cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma.
  7. b) Kovuşturma evresinde:
  8. Duruşmadan haberdar edilme,
  9. Kamu davasına katılma,
  10. Tutanak ve belgelerden vekili aracılığı ile örnek isteme,
  11. Tanıkların davetini isteme,
  12. (Değişik altbent: 24/07/2008-5793 S.K./40.mad) Vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme,
  13. Davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurma.

(2) Mağdur, on sekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malûl olur ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir.

(3) Bu haklar, suçun mağdurları ile şikâyetçiye anlatılıp açıklanır ve bu husus tutanağa yazılır.

4) Dava nedeniyle tebligatları kimse görmesin ve öğrenmesin istiyorsanız ne yapmalısınız? Eşcinsel olma hâlinizi aileniz ve çevreniz bilmiyorsa ve özellikle bilinmemesi sizin için önemliyse davada gizlilik talep ederek hem duruşmaların gizli yapılmasını hem de tebligatların yönlendirdiğiniz bir adrese yapılmasını isteme hakkınız var. Bu talep edilmediği müddetçe bütün tebligatlar açık adresinize ya da Mernis kaydı uyarınca görünen adresinize yapılacaktır.

Diğer bir yol da bahsettiğim gibi davayı avukat ile takip ettirmeniz. Avukat olan dosyalarda tebligatlar sizin adresinize değil, avukatın adresine gidecek kimse durumu öğrenemeyecektir.

5) Size saldıran sanık hakkında beraat kararı verilirse bunu temyiz edebilirsiniz. Sanık hakkında mahkumiyet kararı çıkarsa bu kararı da baz alarak sanık hakkında hukuk mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası da açabilirsiniz.”

*( CMK’den alıntıdır.)

Hazırlayan: futurelavirs
1. Sayı

1. Sayı

Okumak için tıkla

İndirmek için tıkla