Teknolojinin LGBTİ Mücadelesine etkisi nedir? LGBTI bireyler günlük hayatlarında teknolojiyi nasıl kullanıyor? Teknoloji dünyasında LGBTİ bireyler ne kadar etkin?
Hazırlayan: nehiryeli
Dünden bugüne
LGBTİ bireyler her zaman internete ve onun sunduğu imkanlara erken adapte olmuşlardır. Aslında toplum ve devlet tarafından yöneltilen şiddet ve düşmanlık karşısında bu bir zorunluluk olmuştur. Doksanlarda internetin kullanıma sunulması ile önce online sohbet odaları çıktı ortaya ve çoğu eşcinsel bu kanalları seks partneri bulmak için kullanmaya başladı. Ancak kırsal bölgelerde yaşayan ve kendi gibi eğilimlere sahip hiç kimseyle daha önce iletişim kuramamış, türünün tek örneği olduğunu veya farklılığını bir hastalık gibi gören, hareketlerinden dolayı dışlanan bireyler için bu çok daha fazla şey ifade ediyordu. Belkide bir çok LGBTİ birey bu yolla ilk defa hem kendini daha iyi tanıma fırsatı buldu hem de kendi gibi insanlarla tanıştı.
Bugünlere geldiğimizde internet altyapısının güçlenmesiyle artık internet siteleri, bloglar, Facebook Twitter gibi sosyal ağlar ve LGBTİ Bireylere özel akıllı telefon uygulamalarıyla dünya artık eskisi kadar büyük değil bizim için.
Peki teknolojinin LGBTİ Mücadelesine etkisi nasıl oldu?
Teknolojinin gelişimi dünya üzerinde sesini duyurmak isteyen tüm aktivistlerin işine yarasa da, LGBT bireyler heryerdeler ve birbirlerinden haberdar olduklarından beri hiç olmadıkları kadar güçlüler. Farklı ülkelerdeki kazanımlar ve eşitlik hayalleri, tüm LGBT bireylere bu mücadelede ilham ve örnek oldu. Zamanla mücadele tüm dünyaya yayıldı.
LGBTI bireyler günlük hayatlarında teknolojiyi nasıl kullanıyor?
Yaptığımız ankete bakılırsa katılımcılar arasında uygulamaları sadece seks partneri bulmak için kullananlar ile sadece sohbet etme amaçlı kullananların oranı %38 olarak aynı görünüyor. Geriye kalanların %16’sı uygulamaları sosyalleşmek için kullanırken %8’lik katılımcı düzenli ilişki arayışında.
Teknoloji dünyasında LGBTİ bireyler
LGBT bireylerin teknolojiyi kullanımı kadar teknolojiye katkısı da çok yüksektir. Bilgisayar biliminin kurucusu ve ilk bilgisayarı tasarlayan Alan Mathison Turing, topluma katkıları görmezden gelinerek eşcinsel kimliğinden dolayı cezalandırılmış olsa da buna çok iyi bir örnektir. Günümüzde de Apple, Google gibi birçok teknoloji şirketi LGBTİ hakları ile ilgili etkin çalışmalar yürütüyor ve bünyesinde çalışanlar arasında LGBTİ bireylerin oranı bir hayli yüksek. Yakın zamanda Apple’ın Ceo’su Tim Cook da eşcinsel olduğunu ve bununla gurur duyduğunu açıklayarak birçok LGBTİ bireye cesaret aşıladı.