Röportaj: Keti

2009 yılında Egemen Sarıkaya ve Hüseyin Deniz tarafından kurulan Keti, Serhat Şenel, Erhan Tonbul ve Ersin Atila Dumlu’nun da katılımıyla son halini aldı. İlk konserlerini,  müzik dünyasında başarılı bir yer edinen Manga grubunun ön grubu olarak Nisan 2010 tarihinde Eskişehir’de sahne alarak gerçekleştirdiler. Ayrıca Ekim 2010’da 13.sü düzenlenen Tuborg Rock Station Festivali’nde yer aldılar.

2011 yılında düzenlenen Fanta Stage yarışmasında ilk 2’ye kalarak, 2011 Fanta Gençlik Festivali’nin 16 şehirlik Türkiye turunda Tarkan ve Manga’nın ön grubu olarak yer aldılar. Yarışmada halk oylarıyla Türkiye 1.si seçildiler.

2016 yılında DMC tarafından çıkan “Bizim Hayalimiz” albümü büyük bir beğeni kazandı. Albümün ilk klibini “Ver Beni yalnızlığa” parçasına çektiler. Bu genç ve başarılı grubu 2016 Nisan ayında Garajİstanbul sahnesinde gerçekleşen Tolga Akyıldız’la %100 açık sahne etkinliğinde izleme fırsatı buldum. Kendileriyle de bir röportaj yapmak istedim. Beni kırmayıp bu teklifimi kabul ettiler.

 

Hazırlayan: İlker Bozkurt

 

 

Merhabalar, 2011’den bu yana müzik yapan bir grupsunuz ve Fanta Gençlik Festivali ile de birçok kitleye ulaşmayı başardınız. Keti’nin 2016 yılı nasıl geçiyor?

Selamlar. 2016 yılı bizim için yeni başlangıçlar demek oldu aslında. Albümümüzü çıkarmanın, klibimizi sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun yıllardır bizlerden bir hareket bekleyen, bize desteğini bugünlere kadar sunmuş olan kemik kitlemize güzel şeyler sunabildiğimizi düşünüyoruz bu süreçte. Tabi bunun yanı sıra ülkece yaşadığımız vahim durumun-durumların bizler üstünde de etkisi büyük. Yitirdiğimiz onca Can’a üzülürken, diğer yandan da müzik sektörünün 6-7 yıldır içinde bulunduğu ağır çöküş bizi çok üzüyor. Ama her şeyin güzel olacağını ummaktan başka elimizden hiçbir şey gelmiyor şimdilik. Güçlü kalmaya çalışıyoruz…

 

 

Keti’nin bir araya gelişini bir de sizden dinlemek isteriz?

Keti, Egemen ve Hüseyin tarafından planlanan bir projeydi aslında. Onlar çok eskiden beri farklı gruplarda beraber çalışmışlardı ve yeni bir şeyler yapmak istiyorlardı. Daha sonra grup vokalliğine Serhat Şenel’in gelmesi, gitarist olarak ise Erhan Tonbul’un katılımı ve son olarak da Atila Ersin Dumlu’nun davula geçmesiyle kadro tamamlandı.

 

 

İlk albümünüz hakkında neler söylemek istersiniz? Bu albümle ilgili nasıl etkileşimlerle karşılaştınız?

keti’nin albümü maalesef bir çok grup albümü gibi gecikmiş bir albüm. Ama gecikme olayını maalesef elimizde olmayan sebeplerle biraz abartmıştık. Neyse ki sonunda! diyoruz 🙂 12 bestelik albümümüzün her köşesinde her hücresinde emeğimiz var. O kadar çok istedik ki bu albümü, bizim için yaşayan bir organizmaya dönüştü artık. Yılların emeği var. Klişe olacak belki ama çocuğumuz gibi. İlk göz ağrımız, en değerlimiz oldu bizim. Albüm ile ilgili çok güzel tepkiler aldık. “Beklediğimize gerçekten değdi” cümlesini duymak mutluluk veriyor hepimize. Tabi henüz albüm çıkalı bir kaç ay oldu. Yolun çok başındayız diye düşünüyoruz. Ama güzel günler göreceğiz, Güneş’li günler! Umut ediyoruz..

 

 

Türkiye’de Rock müzik yapmanın zorluklarından bahsetmek ister misiniz? Eskiye göre günümüzdeki müzik piyasasındaki farklılaşmalar sizce nelerdir?

Bizler vaktiyle keti dışında da çeşitli projelerle müzik yapmış, müzik icra etmeye çalışmış insanlardık. O yüzden ciddi bir süredir takip edebilme fırsatımız oldu “piyasa” denen tuhaf şeyi. Müzikten ziyade ülkemizde sanat yapmak zor öncelikle. Sanatın çeşitli dallarıyla uğraşan herkes bunun zorluğunu çekiyor. Hele ki müzik yapmak, sanatsal boyutlarıyla müziği icra edebilmek artık imkansız durumda. Çabuk tüketilebilecek işler ilgi görürken, bir ömürlük eserler yok olmaya terk ediliyor. Sonuçta popüler kültür dediğimiz aç bir çocuk ve hamburgerin zahmetsizce önüne gelmesini ve onu hemen tüketmeyi hedefliyor. Seçim, müziği icra edenlere kalmış durumda burada. Ama şöyle bir gerçek var ki, çocuk bu şekilde sağlıksız büyüyor…

 

Eskiden müzisyenler değer görürken, şimdilerde ise şişirilmiş youtube rakamlarından ibaret onlarca şarkıcının arasında mutsuz hissettiklerine eminim. Ama eminiz ki bu düzelecektir. Çünkü dinleyici de pek eskisi kadar vurdumduymaz değil bu konuda. Artık daha çok kişi neler olduğunun, sistemin nereye gittiğinin farkında. “Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz. Bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz ama herkesi her zaman aldatamazsınız.”

 

 

İlk klibinizi “Ver Beni yalnızlığa” parçanıza çektiniz. Oldukça güzel bir parça ve hoş bir klip olmuş. Bundan sonraki süreçte yeni klipler çekecek misiniz? Hangi parçalarınıza klip çekmeyi düşünüyorsunuz?

Bundan sonraki süreçte umuyoruz ki Durdu Dünya’yı kliplendireceğiz. Onun dışında 3. klip olarak düşündüğümüz bir parça henüz yok. Durdu Dünya’dan sonra karar verilmesi muhtemeldir.

 

 

Yakında vereceğiniz konserleriniz var mı? Varsa hangi şehirlerde?

Web Sitemize konserlerimiz belli oldukça bilgileri ekliyoruz. www.ketiband.net kontrol ederseniz seviniriz.

 

Keti’nin kendine örnek aldığı gruplar, müzisyenler var mı? Kimleri takip ediyor veya dinliyorsunuz?

Keti’de 5 ayrı kişi de farklı farklı müzisyenleri takip ediyor aslında. Bu yüzden çeşitliliği iliklerimize kadar hissediyoruz diyebiliriz. Bunlara örnek olarak Foo Fighters, Sum 41, Audioslave, RATM, Rhcp, Linkin Park, Metallica, Muse, 30 seconds To Mars, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Nirvana, Pentagram, The Climb, maNga, Mavisakal, Kesmeşeker, Kargo, Duman, Mor ve Ötesi, Çilekeş’i verebiliriz. Bu liste daha uzaaar gider 🙂

Şunu da eklemek isteriz. Bu ülkede güzel müzik yapmaya çalışan güzel insanlar var. Lütfen Piiz gibi, Klişe gibi, Pera gibi, Ozan Ünlü gibi isimlere daha çok destek olsunlar… Müziğimizi yukarıya taşıyacak isimlere, bu işi samimi duygularla yapan insanlara daha fazla destek olsunlar. Dileğimiz budur…

 

Türkiye’de son dönemde azınlıklara ve ötekilere karşı olan nefretin arttığını gözlemliyoruz. Son LGBTİ Onur yürüyüşleri yasaklandı. Eşcinsel ve trans cinayetleri, kadın cinayetleri gibi artışta ve ülkemiz bu cinayetlerde Avrupa’nın en çok cinayet işlenen ülkesi konumunda. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Ötekiler bu ülkede sizce özgürleşebilecekler  mi? İnsanlık haklarını kazanabilecekler mi?

Öncelikle ülkemizde ciddi anlamda bir özgürlük problemi var. Kendimiz gibi olmayanı ötekileştirmeye çalıştığımız gerçeği gün gibi ortada. İnsanların yönelimleri, tercihleri, fikirleri, seçimleri sadece ve sadece kendilerinin inisiyatifinde olmalı. Bunu her anlamda söylüyoruz. Dini inançlar, yönelimler, siyasi düşünceler, giyim tercihleri vb. Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke. Fakat bunu sanayi ve teknolojiyle sınırlandırmak yanlış olur. Eğitim, anlayış, empati yönleriyle de insanlarımız gelişim gösteriyor ya da göstermeli diyelim. Bir cinayetin çağ dışılığına, kişinin cinsel kimliğine veya yönelimine göre yaklaşamazsınız. Bu zaten başlı başına yanlış bir bakış açısı olur. Umuyoruz ki toplumumuz bilinçlenecektir…

 

Keti’nin ileriye dönük hedefleri, hayalleri nelerdir?

Keti’nin çok güzel hayalleri vardı. Bunları bir bir gerçekleştirme gayretinde. Daha da ilerisi için çok güzel hedeflerimiz var. Umuyoruz ki bunlar gerçekleştikçe sizlerle paylaşırız. Mutluluklar paylaştıkça çoğalır 🙂

 

Sosyal medyayı oldukça etkin kullanan bir grupsunuz. Bu da takipçilerinizle etkin iletişimde olmanızı sağlıyor. Fakat ben yine de buradan dinleyicilerinize söylemek istedikleriniz nelerdir diye soracağım?

Onlar bizim için çok değerliler. Albümü bizim gibi beklediler. Sahiplendiler. Bir omuz da onlar verdiler resmen. Bizi hep ayakta tutmaya çalışıp, yükümüzü paylaştılar. Bizim onlara söyleyebilecek pek bir şeyimiz yok. Çok değerliler ve iyi ki varlar! Var oldukça beraberiz!

 

Röportaj için her birinize ayrı ayrı teşekkür eder, müzik serüveninizde başarılarınızın devamını dilerim.

6. SAYI

HOMOJENOku

İndir