Tamam Sustum’dan Delinin Yıldızı’na “Vega”

İlk albümlerini 1999 yılında çıkarmış olan, iki mühendis ve bir mimar tarafından kurulan, bu formasyon ile iki albüm çıkarıp sonra yoluna karı koca devam eden, Türkiye’nin en iyi müzik oluşumlarından biri olan Vega’nın 2017 Eylül ayında çıkardıkları Delinin Yıldızı albümü, tüm sevenleri ve yeni tanıyanlar için önemli bir müzik olayı oldu. Bu vesile ile biz de biraz eskilere uzanıp hem gruba hem de albüme detaylı bir bakış atalım. Çıktıkları seneden bu seneye 18 sene geçmiş olmasına rağmen henüz 4. albümlerini piyasaya sürmüşlerdir.

Hazırlayan: imightbewrong

O zaman 1999’dan başlayalım. 90’lı yılların kapanış senesi, gerisinde bırakılan müzik açısından efsane 10 senenin şanına yakışan, muhteşem bir özeti ve geldiği son noktaydı adeta. O yıl bugün klasik sayılan birçok albüm çıktı. “Tamam Sustum” albümü de güzel senenin güzel ürünlerinden biri.

İlk albümün çıkış şarkısı albüm ile aynı ismi taşıyan “Tamam Sustum”. İlk defa duyan herkes için gerçek bir soğuk duş etkisi. Mırıl mırıl bir vokal, cayır cayır gitarlar, dönemine göre üst düzey bir altyapı ve konsept şarkı sözü. Şimdi bu şarkıyı ilk çıktığı günden itibaren seven ve hala dinleyen ben diyorum ki, kitlelere hitap açısından olabilecek en kötü çıkış şarkısı. Her ne kadar, Mayakovski’nin “Sevimli Baylar” şiirinin yeniden yorumu olan sözleri, Türkiye’nin görmüş olduğu en özgün vokal tekniklerinden biri, tüm bunlar Vega grubunu, az sayıda müzikseverin takip listesine girişlerini sağlamış olsa da genel olarak insanlara, bebek gibi konuşan, kedi gibi mırlayan bir vokal, temelini bilmediğiniz vakit garip hatta uçuk, saçma gelen şarkı sözleri, bu emek verilmiş güzel müziğin önüne geçerek büyük bir antipati topladı. O zamanlar sosyal medya olmadığından, tepkileri sadece lise sıralarından bildiriyorum ki o dönem bu sebeplerden dolayı epey dalga geçildi şarkı ve grup ile. İnsanın “sen kim köpek mayakovski’nin şiiri ile dalga geçiyorsun, bu konsept vokali komik komik taklit ediyorsun” diyesi geliyordu aslında lise arkadaşlarına… Neyse, biz uzun süre dinledik albümü, ezberledik. Gerçi dalga geçenlerin hepsi “Alışamadım Yokluğuna”’nın patlamasıyla epey şaşırdılar ve açıkça dinlediklerini söylemekten çekindiler. Eğer çıkışlarını bu şarkı ile yapsalardı; şu anda Türkiye’nin en büyük rock gruplarından biri olabilirdi sanki Vega. Bu durumdan sevenleri hoşnutsuz mu? Grubu seven herkes daha çok para kazansınlar, bilinsinler isterdi elbet ama bu haliyle çok daha özel oldukları kesin. İki süper klip çekildi bu albüme ve dönemi kapatıldı. 90’lar ruhunu çok güzel yakalayan albüm, trip hop, grunge ve pop esintileri ile ilk dinleyenleri bile hala üzmeyeceğine, güzel bir nostalji yaşatacağına eminim. “Anlatma” ve “Oyun” albümün diğer altı çizilebilecek şarkıları.

 

Yıl 2002, Deniz, Tuğrul yanlarına Mert Koral’ı da alarak ikinci albümleri “Tatlı Sert”’i yayınladılar. Albümün çıkış şarkısı olarak “Bi Haber”’i seçtiler. Daha sonrasında albümün dağıtımı konusunda da epey problemli zaman yaşatan yapım şirketleri ile olan sorundan dolayı mıdır bilmem ama maalesef bu şarkı için olabilecek en kötü klibi çektiler. Sonra yine kocaman bir hit haline gelen “Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı”’yı gayet eli yüzü düzgün bir kliple yayınladılar.

“Tatlı Sert” ilk albüme göre daha az melankolik, daha iyi bir prodüksiyonun ürünü. Hangi albümün şarkıları daha güzeldir? Bu tamamen sizin anılarınıza ve zevkinize bağlı olsa da “Tatlı Sert” albümünde grubun daha iyi müzisyenler haline geldiğini söylemek yanlış olmaz. Çok daha iyi enstrüman partisyonları, düzenlemeler ve yine muhteşem bir vokal. Albüm, iki kliple dönemi kapatsa da “İz Bırakanlar Unutulmaz” daha sonra Manga grubu tarafından büyük bir hit haline geldi zaten ama bu albümde daha da fazlası vardı. “Desem de İnanma”, “Zat-ı Ali”, “Isınamazsın Ağlarken”, çok büyük potansiyeli olan şarkılardı. Peki ya kitleler? Hala açıktan söylemeseler de takdir etmeye başladılar bu albüm ile.

 

2003’te albümün iki disklik genişletilmiş versiyonu çıkarıldı. Birinci disk orjinal albüm iken ikinci diskte bazı şarkıların yeni düzenlemeleri bulunmaktaydı. Miyav sesi ile başlayan “Desem de İnanma”’nın kedi mix versiyonu favorimdir bu albümden.

3. albüme geçmeden önce yine 2003’te yayınlanan Teoman şarkısından bahsetmek istiyorum. “Kupa Kızı ve Sinek Valesi”. Bu şarkının imzasında Teoman ve Deniz Özbey gözükse de bu şarkının gerçek bir Vega şarkısı olduğu aşikâr. Teoman’ın en başarılı hitlerinden biri olan parçanın, birçok insan için de en sevilen Teoman şarkılarından biri olduğu rahatça söylenebilir. Bu şarkının Deniz’in sesinden bir demo versiyonu vardır ki her yeni albümde koyarlar mı acaba stüdyo versiyonunu diye bekler dururum. “Herhangi bir An” isimli bu şarkı, aynı genleri taşısa da farklıdır, daha bir Vega’dır.

 

2005 yılında ise tüm gönülleri fetheden, herkesin sanırım en favori Vega albümü olan “Hafif Müzik” geldi. Artık yola karı koca devam eden Vega, Türkiye’de kalite adına yakalaması çok zor olan bir albüm ile çıkageldiler. Her şarkısı ayrı ayrı çalışılmış, arka vokalleri, enstrüman düzenlemeleri ve tabii ki sözleri bakımından oldukça iyi bir albümdür. Her şarkısının hit potansiyeli olan, Vega’nın dinleyiciyi bir yerinden yakalayıp bambaşka yere götürme duygusunu en net yaşattığı bu albümde favori şarkı seçmek de bir hayli zordur. Türkçe rock müziğin geride kalan şaşalı günlerine rağmen adının aksine epey sert bir albümdür aynı zamanda. Gitarlar tam anlamıyla cayır cayır. 12 yıl sonrasında hala iyi, hala güzel. Albümün çıkış parçası ilk defa tam anlamıyla doğru bir seçim olarak “Serzenişte” oldu. Sonra ise “Elimde Değil” kliplendi. Bu albümün de promosyon dönemi kapanmış oldu böylece. Bu iki hit parçanın yanında, “Yok”, “Hafif Müzik”, “Ankara” ve sözleri bir Altay Öktem şiiri olan “Sokaklar Tekin Değil” bu albümün diğer önemli şarkıları.

 

Peki 2017’ye kadar Vega ne yaptı? Nerdeyse hiçbir şey. Bizi Tv’de araba reklamı kovalatan bir cıngıl (jingle), 2011 yılında seslendirdikleri “bir avuç deniz” filminin bir şarkısı, 2013 yılında Kargo grubu ile düet yaptıkları “beni bırakma” ve yine aynı sene Nilüfer’in düet albümün en iyisi olan “ta uzak yollardan” şarkıları. Evet 12 sene boyunca bir reklam müziği ve 3 şarkı. Bu konuda sevenleri de benim gibi biraz kırgındır sanıyorum Vega grubuna. Ömür kısa ve kendileri bahsettikleri üzere ellerinde onlarca şarkı varken bizi bunlardan mahrum etmelerine üzülmemek imkânsız. Yeni bir şarkıyı sıfırdan, piyasaya sunuma hazır haline getirme süreci çok fazla zaman alıyor veya zor geliyorsa bile, mevcut şarkıların yeni versiyonları veya akustik albüm konsepti gibi projeler ile, bu kadar sene bizden uzak kalmasalardı keşke. Neyse ki bu kadar zaman içinde elbet ki az da olsa konserlere devam ettiler. Her konserde artan hayran sayısı ve her konserlerinin, yeni albüm olmasa da hınca hınç dolu olması eminim onları da epey şaşırtmış ve sevindirmiştir.

Ve 2017 Eylül. Sonbaharın henüz geldiği memleketimde yeni bir Vega albümü. 12 yıl aradan sonra yepyeni, sadece Vega’ya ait olan 10 yeni şarkı.

Genelde artık şablon haline gelmiş olan hareketli bir şarkı ile çıkış yapıp, sonrasında ölümcül darbeyi vuran damar şarkıyı mı kliplendirirler bilmiyorum ama artık vega’nın kendine ait bir kitlesi var zaten bu nedenle şarkı seçimi eskisi gibi büyük bir önem arz etmiyor. Bununla birlikte, tanınma, kitlelere ulaşmak çok da umurlarında değil gibi zaten. Deniz mevcut hayran kitlesinin büyüklüğü ile bile zor baş ediyor ve hatta daha fazlasını istemediğini bile düşünüyorum bazen.

Albüme gelecek olursak;

Albüm aslında önceki 3 albüme de benziyor. Bence en fazla “Tatlı Sert”’e benziyor. Prodüksiyon kalitesi ise “Hafif Müzik” ile daha çok benziyor. “Tamam Sustum” kadar melankolik, “Tatlı Sert” kadar mutlu, “Hafif Müzik” kadar da sert bir albüm değil. Bununla birlikte üç albümden de duygular var.

 

Delinin Yıldızı; albümü açmak için bundan daha iyi seçim olamazdı. Hem yeni hem de sözleri pek güzel, tam bir Vega şarkısı. Deniz’in sesine şarap kelimesi ne denli yakışıyor. Hem hızlı tempo hem de damar olabilen, üzebilen çok iyi bir şarkı. “Hafif Müzik” albümünü açan K9 kadar gönlümüzde yer edecek mi bilmiyorum henüz ama senenin en iyi şarkılarından biri olduğunu kolayca söyleyebiliriz.

 

İsim-Şehir; Deniz’in vokalini en beğendiğim şarkılardan biri oldu. İkinci albümden, “Tadın Kaldı”’yı hatırlatan bir şarkı. Onun gibi daha akustik olarak düzenlenseydi de çok yakışırdı sanki. Bu albümün öldürücü ikinci hiti olarak çıkan “slow şarkısı” olabilir.

 

Arzuhal; Deniz’in çok samimi ve kişisel bulduğum sözleri ile albümün “Serzenişte”si. Deniz’in bize kalbini açtığını hissettiğim şarkısı. Birçok kişinin şimdiden favorisi olmuş şarkı.

 

Sevgilim; yine hafif müzik zamanından bir şarkı gibi. “Yok”’a benzetiyorum ben biraz. Onun kadar sert değil. Benim gibi “Yok” şarkısı bir önceki albümde en favori şarkınız ise; bunu da mutlulukla kucaklayacağınıza inanıyorum.

 

Dertler iri kıyım; ilk albümden “Oyun”u, ikinci albümden “Zat-ı Ali”yi ve üçüncü albümden “Yalnızca Ben Yüzlerce Sen”i hatırlattı bana. Melankolik ve hınzır sözler, gayet Vega tınısı ile düzenlenmiş bir şarkı. Arka vokallerdeki mırıldanmalara da bayıldığımı söylemeliyim.

 

Komşu Işıklar; düzenlemesi ile “Tatlı Sert” albümünden çıkmış gelmiş gibi. Üzülmeyi seven, anılarını şarkılarda yeniden yaşamayı seven Vega hayranlarının, başa alıp alıp dinleyecekleri kadar yoğun ve duygulu şarkı.

 

Dünyacım; bir önceki şarkının getirdiği hüznü dağıtacak kadar eğlenceli başlayan, düzenlemesi ile bana yine Tatlı Sert’ten fırlamış gelmiş gibi hissettiren bir şarkı. “Poh Poh Perisi” ile benzettim. Onun gibi keyifli ve mutlu bir melodisi var, sözlerinden ayrı olarak.

 

Sonunu Söyleme Bana; bu albüme ait bir şarkı. Tamamen yeni. Benim albüm içindeki kişisel favorim. Her saniyesinde Vega’ya ait olduğunu hissettiren, düzenlemesi güncel şarkılara benzemeyen, tatlı bir nostalji barındıran şarkı.

 

Man-yak-lar; herkes gibi bana da “Sokaklar Tekin Değil”i hatırlattı pek tabii. Onun kadar sevilir mi bilmiyorum ama eşlik etmesi zevkli, ses olarak albümün en keyifli şarkılarından biri.

 

Ve tekrar; albümün kapanışı için muhteşem bir şarkı. Bunun da yeni ve bu albüme ait bir şarkı olduğunu düşünüyorum. Düzenlemesi ve vokali alışılagelmiş Vega şarkılarından farklı. Vega’nın bu “Sabahların Bir Anlamı Olmalı” ile birlikte bu topraklara en yakışan şarkısı olabilir.

 

12 yıl aradan sonra bize yaşattıkları sevinç ve sosyal medyada da ufak çaplı “olay” olan albüm çıkışının yaşattığı mutluluk hatrına, umarım bu kadar uzun aralar vermezler yeniden. Ülkece puslu yaşadığımız 2017 yılına ait güzel bir ışık olarak hafızamızda kalacak. Teşekkür güzelliğinize…

10. SAYI

HOMOJENOku

İndir