Gay Broadway (Bölüm-2) – “Cabaret”

“Gay Broadway” yazı dizimin ikinci bölümünde sizlere Broadway’in en klasikleşmiş, “Eşcincellik” ve “Nazizm” temalarının önde olduğu Cabaret’nin hikayesini anlatacağım.

KABARE’YE HOŞ GELDİNİZ!

 Hazırlayan: Merve Gezen

Savaş sonrası ekonomik kriz yaşayan Avrupa’nın Avangard şehirlerinden Berlin’de bütün “sıkıntıların, üzüntülerin” dışarda bırakıldığı ve “hayatın bir Kabare” olduğu Kit Kat Club’a “Hoş geldiniz”!

İlk defa 20 Kasım 1966’da Broadway’de görücüye çıkan müzikal 1165 temsil sunmuştur; bunu 336 temsille Londra West-End takip etmiştir. Cabaret, Broadway’e tekrar 1998 yılında ünlü yönetmen Sam Mendes’in rejisiyle ve son olarak Roundabout Tiyatrosu’nda yine Sam Mendes’in yorumuna sadık kalınarak başrollerini ünlü oyuncu Allan Cumming ve Michelle Williams’ın oynadığı muhteşem bir sunumla geri dönmüştür.

Perde açtığı ilk günden itibaren Broadway’in klasikleri arasına girmeyi başaran müzikalin müzikleri John Kander’e sözleri ise Fred Ebb’e ait.

Eşcinsellik ve Nazizim

1929 yılının yılbaşı akşamı Berlin’deki Kit Kat Kulübü’nün sahne şovlarını sunan eşcinsel Emcee konuklara “willkommen” (Merhaba) diyerek sıcak bir karşılama yaparken; yeni romanı için ilham bulmak adına Berlin’e gelen genç Amerikalı bir yazar Clifford Bradshaw’un yolu da Kit Kat Kulübüne düşer. Cliff, Berlin’e gelir gelmez Ernst Ludwig adlı oldukça hırslı bir Alman’la tanışır. Ernst, Cliff’e kalması için Fraulein Schneider’in pansiyonunu tavsiye eder ve böylece Cliff Bayan Schneider’in evinin odalarından birini kiralar. Kit Kat kulübünde Emcee genç İngiliz şarkıcı Sally Bowles’i takdim eder. Sally “Don’t Tell Mama” (anneme söylemeyin) adlı şarkıyı söylerken kulübe yeni gelen Cliff’le de flört eder. Bu genç kadının sahnedeki performansından etkilenen Cliff, Sally’yi evine davet etmek istese de Sally kulübün sahibi erkek arkadaşı Max’ın çok kıskanç olduğunu söyleyerek bu teklifi kibarca reddeder.

Ertesi gün Erns’te İngilizce dersi veren Cliff’in odasına Sally elinde bir bavulla çıka gelir. Max tarafından kapıya konan Sally, önce Cliff’i sonra Cliff’in yanında kalmak için Bayan Schneider’ı ikna eder. Bu arada Emcee ve iki şarkıcı bu durumu anlatan, Two Ladies (iki kadın) adlı, oldukça komik bir sahne şovu yaparlar.

Bu arada Bayan Scheineder’e gizliden gizliye tutkun mahallenin Yahudi manavı Herr Schultz, Bayan Schneider’a oldukça pahalı bir ananas hediye eder.

Kit Kat Kulüp’te genç bir garson “Tomorrow Belongs to me” (yarınlar bana ait) adlı marşı seslendirirken Almanya’da hızla yükselişe geçen Nazi Partisi’nin varlığı görülür. Aradan aylar geçmiştir, yeni romanı için tek bir sayfa bile yazmayan Cliff,  Sally ile gününü gün etmektedir. Sally, Cliff’e hamile olduğunu söyler. Cliff, duyduğu haber karşısında önce donup kalsa da sonrasında baba olacağı için oldukça sevinir. Cliff’in paraya ihtiyacı olduğunu bilen Emcee, Cliff’e ufak bir kaçakçılık işi teklif eder.

Bu arada Bayan Schneider, pansiyonerlerinden biri olan Bayan Kost’u denizcilerden biri ile yakalasa da Bayan Kost onu ikiyüzlü olmakla suçlar ve onu geceyi Bay Schultz ile geçirdiğini bildiğini söyler. Sevdiği kadının namusunu ve adını korumak isteyen Bay Schultz, Bayan Schneider ile nişanlı olduklarını ve üç hafta içinde evleneceklerini etrafa söyler.

Çiftin nişan partisine kolunda svastika bandıyla gelen Ernst, Emcee’nin kaçakçılık için kendisine verdiği bavulu para karşılığında Ernst’e vermeyi kabul eder. Bay Shultz Meeskite adlı bir Yahudi parçasını söylese de Bayan Kost’ta ona misilleme yaparak Nazilerin marş olarak kullandığı Tomorrow belongs to me’yi (yarınlar bana ait) söyler. Cliff, Sally, Bay Shultz ve Bayan Schneider hayretler içinde Bayan Kost’a bakarken bütün mahalle de Bayan Kost’a Nazi marşını söylemeye eşlik eder.

Müzikalin ikinci perdesi Emcee ve kulüpteki kızların dans şovlarıyla başlar. Nazi partisinin hızla yükselişe geçmesi, Bayan Schneider’da yapacağı evlilik hakkında endişeleri de gündeme getirir. Bay Schultz sevdiği kadını telkin ettiği sırada dükkanın camı dışardan atılan bir tuğla ile kırılır. Bu sırada Kit Kat Kulübü’nde Emcee dişi bir gorille düet yaparak içinde yaşadığı toplumun bu aşka müsaade etmeyeceğini dile getirerek Bayan Schneider ve Bay Schultz’un ilişkisine gönderme yapar. Bayan Schneider  What would you do? (Siz ne yapardınız?) adlı şarkıyı seslendirerek Bay Shultz’la nişanı atar.

Cliff, hamile karısını Amerika’ya götürüp çocuğu orada büyütmeye ikna etmeye çalışmaktadır. Bu fikre sıcak bakmayan Sally, Berlin’de oldukça güzel bir hayata sahip olduklarını dile getirir. Nazilerin bu denli güçlenmesinden rahatsız olan Cliff, Sally’ye artık uyanıp “Wake-Up”(Uyan) etrafında olup bitenlere bakmasını söyler.

Yine bir akşam Sally ve Ernst ile hararetli bir tartışmaya giren Cliff, Ernst’in Nazi koruma görevlileri tarafından dövülerek dışarı atılır. Bu sırada Emcee, Sally’yi sahneye şovunu yapması için davet eder. Sally, sahnede “Cabaret” (Kabare) adlı parçayı seslendirirken hayatın bir kabareden ibaret olduğunu dile getirir.

Ertesi gün eşyalarını toplayan Cliff, Bay Schultz’a başka bir pansiyona taşınacağını ve bu yaşanan kötü günlerin çok çabuk geçeceğine inandığını dile getirir. Bir Alman olan Bay Schultz,  Almanların yapmış oldukları bu davranışları çok iyi anladığını söyler.

Bu arada çocuğunu aldıran Sally pansiyona geri döner. Gerçeği Sally’nin ağzından öğrenen Cliff ona bir tokat atar. Kalbi kırık bir şekilde Sally’yi terk eden Cliff, Paris’e giden trende yeni romanını yazmaya koyulur. Romanına “Bir zamanlar bir Kabare’de ve oradaki şovları yöneten bir adam vardı… ve Berlin adında bir şehir… ve Almanya adında bir ülke… ve dünyanın sonuydu” diye yazmaya başlar. Kit Kat Kulübüne tekrar döndüğümüzde Emcee hala konuklara merhaba diyerek onları ağırlar ama bu seferki karşılama oldukça sert ve şiddetlidir. Eşcinsel olduğu için Naziler tarafından tutuklan Emcee, “Auf Wiedersehen, a bientot” (görüşmek üzere) diyerek sahneden ayrılır.

 

9. SAYI

HOMOJENOku

İndir