Gökkuşağı Tadında Çizgi Film Kuşağı Dosyası-4: Kuir Disney Karakterleri (2. Bölüm)

Bu sayıda da biraz Disney satır araları okumaya ne dersiniz? Kimilerini yeni keşfettiğim animasyonlardan bahsedeceğim. Okumaya devam!

Hazırlayan: aksam yildizi

Bu sayıda bahsetmek istediğim ilk Disney filmi “Ferdinand the Bull” kısa çizgi filmi olacak. 1939 yılında “En İyi Kısa Animasyon” ödülüne layık görülen, sekiz dakikalık bir animasyon. Animasyonda Ferdinand dışında bütün boğalar Madrid’te boğa güreşine çıkmak istemekte –gerçek hayatta elbette hiçbir boğa “Ah! bir boğa güreşine çıksam!” demiyor!!!- Ferdinand ise diğer boğaların aksine bir ağacın altında sakin sakin oturup, çiçeklerle haşır neşir olmak isteyen tatlış mı tatlış bir boğamız olarak kaçırılıp, boğa güreşine zorlanıyor ama Ferdinand rodeoya saldırmak yerine arenada rodeoya sunulmuş olan çiçeği koklamaya başlıyor. Disney gay tarihi hakkında bir kitabı olan Sean Griffin, Ferdinand’ın uzun kirpikli ve kadınsı olduğunu ama bu durumun çizgi filmde onun “korkak” biri olarak gösterilmediğini ve kesinlikle kuir bir karakter olduğunu belirtiyor.

Bir diğer bahsetmek istediğim kısa animasyon “Reluctant Dragon” Türkçe çevirisiyle “İsteksiz Ejderha” olacak. İzlediğiniz zaman ejderhanın yüksek doz kuirlik içerdiğini fark etmemek elde değil açıkçası. Ejderhamız köylüler tarafından bir tehdit oluşturuyormuş gibi gözüktüğünden dolayı bir şövalye onunla dövüşeceğini söylüyor. Ancak gel gelelim ejderhamız ateş püskürtmek dışında bütün her şeyi biliyor. Ejderha aslında şiirlerden şarkılardan beslenen ve savaşmak hakkında da bir şey bilmeyen biridir. Sean Griffin, 1940 başlarında bu ve bu gibi kuir animasyon kararkterlerinin daha çok “komik ve sapşal” şekilde izleyiciler karşısında olduğunu ve zamanla animasyonlarda kötü karakterler olarak şekillendiğinden bahsetmiştir.

Aynı zamanda 1953 Peter Pan yapımında Kaptan Hook’un giyimine bakıldığında parlak pembe kıyafetli ve büyük tüylü şapkasıyla küçük çocuk avlayan kötü bir karakterdir. Seslendirmesini de hakkında biseksüellik dedikoduları dolaşan George Sanders yapmıştır. Kuir tanımına uygun seslendirme yaptığı belirtilerek “Akademi Ödülü” de kazanmıştır. Griffin bir şeyi korkutucu ya da aşırı göstermek için bir tutam “kuir” etkisinin uygun olduğunu söyler.
Disney filmlerine/animasyonlarına bakıldığında kuirlerin iyi karakterlere karşı olan düşmanca tavırları dışında cinsiyet normlarına ve toplumun kültürüne uygun olmadıkları için de kötü karakterler olarak algılanıyorlar. Bu karakterlerin kullandıkları kelimelerin süslülüğü, titiz giyim şekilleri de benzerlik göstermektedir.

Kaptan Hook’a benzeyen bir başka karakter ise “Oyunbozan Ralph” animasyonundaki Şeker Kral’dır. Aşırı bir şekilde kullandığı beden dili ve renkli kıyafetleriyle kötü kuir karakter karşınızda! Filmde Ralph’ın İngilizce’de kullandığı “nelly wafer” –Türkçe’de homoseksüel ince bisküvi gibi bir anlamı var- cümle parçası İngilizce’de gayler için karalama ifadelerden biri olarak kullanılmaktadır.

Son olarak bahsetmek isteğim animasyon ise elbette “Karlar Ülkesi” olacak. Bu animasyonun bana birçok animasyondan fark gelmesinin sebeplerinden bir tanesi Elsa karakterinin herhangi bir partnere gerek görmemesi, diğer birçok standart Disney prensesinden daha bağımsız/güçlü olması ve “gerçek sevgi”yi kardeşi Anna’da bulması olmuştu. Aynı zamanda “Let It Go” şarkısının anlamı internette insanların dikkatini çekmiş gözüküyor. Şarkının Türkçe anlamına bakıldığında Elsa kendi içindeki hislerini, gücünü diğer insanlardan saklamaya çalıştığını ancak artık korkularının kendisini kontrol edemeyeceğini söylüyor. Aynı zamanda, geçen senelerde “Karlar Ülkesi 2” filmi için Twitter’da “#GiveElsaAGirlfriend” etiketinin gündeme oturmuş olduğunu da gözden kaçırmamak gerek.

Bu sayının da sonuna gelmiş olup, bahsettiğim –bahsetmediğim- tüm animasyonlarla sizi başbaşa bırakıyorum. Keyifli günler!

9. SAYI

HOMOJENOku

İndir